Ελλάδα

Ομάδα ακροδεξιών ξυλοκόπησε δημοσιογράφο στο Σύνταγμα


Κλειστό το Μετρό στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση φόβου στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν περίπου 500 άνθρωποι που δηλώνουν ενεργοί πολίτες και αντιτίθεται στην πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Ωστόσο, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση άγνωστοι από τον ακροδεξιό χώρο ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν τον φωτογράφο της Deutsche Welle Θωμά Γιακόμπι. Ο Γερμανός δημοσιογράφος καταγγέλλει πως δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο από ομάδα ακροδεξιών που βρισκόταν στο Σύνταγμα και τον αναγνώρισε καθώς πρόκειται για έναν εκ των δύο σεναριογράφων του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή προσωπική υπόθεση».

Τα μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα στο πλαίσιο διαδήλωσης κατά των μεταναστών και ξυλοκόπησαν τον δημοσιογράφο της Deutsche Welle, Τόμας Λακόμπι που έκανε ρεπορτάζ για την πορεία. Οι δράστες χτύπησαν τον δημοσιογράφο και του πήραν την κάμερα, όταν του ζήτησαν τα στοιχεία του και αυτός αρνήθηκε να τα δώσει.

Τον Γιακομπί έσωσαν οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι, καθώς η αστυνομία ήταν απούσα από το περιστατικό, οι οποίοι δέχθηκαν επίσης απειλές από τους ακροδεξιούς.

Τη ρατσιστικού -ξενοφοβικού τύπου συγκέντρωση διοργάνωσε μια «πρωτοβουλία πολιτών», η οποία σε ανακοίνωσή της είχε το σύνθημα: «δεν είμαστε οι πολίτες της Ελλάδας, είμαστε οι ιδιοκτήτες της».Οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν ένα μεγάλο πανό στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «κλείστε τα σύνορα» ενώ λίγο μετά τις 13:30 έκλεισαν και το δρόμο στην κάτω πλευρά της πλατείας.

Την εκδήλωση στήριξαν διάφορε οργανώσεις, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, η Ομοσπονδία Ορθόδοξων και Πατριωτικών Σωματείων, η International Hellenic Association κ.α.