Επιχειρήσεις

Ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες!


Στις 11.00 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των τεστ. Όλες περνούν, πρώτη με διαφορά η Alpha. Κρίσιμες ανακοινώσεις και από το ΔΝΤ για το «μαξιλάρι» κεφαλαίων.

Θέμα λίγων ωρών είναι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τραπεζικών τεστ αντοχής, που θα αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης των νέων προσπαθειών για την πλήρη εξυγίανση του κλάδου, παρότι δεν θα αναδείξουν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης που θα «τραυμάτιζε» τους μετόχους.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) στις 11.00, ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τις ίδιες τις τράπεζες, όπου θα γίνει και η αναλυτικότερη παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Η επενδυτική κοινότητα είναι πεπεισμένη ότι όλες οι τράπεζες θα περάσουν τα τεστ, γι’ αυτό και οι μετοχές έχουν κάνει ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, με σημαντικές τοποθετήσεις κεφαλαίων από funds του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι σε αυτό το γύρο ελέγχων δεν έχει προκαθορισθεί όριο κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο, το οποίο θα πρέπει να περάσουν οι τράπεζες για να κριθεί ότι πέτυχαν στα τεστ.

Όμως, η αγορά περιμένει ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα καθορίσει, αργότερα, το όριο στο επίπεδο του 5,5%, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι τράπεζες περνούν τον πήχη και δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση, που θα γινόταν κατ’ ανάγκη σε χαμηλές τιμές έκδοσης νέων μετοχών και θα προκαλούσε αραίωση (dilution) της συμμετοχής των παλαιών μετόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν «διαρρεύσει» από τραπεζικές πηγές στην Αθήνα, οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες θα εμφανίσουν κεφαλαιακή επάρκεια της τάξεως του 6% στο δυσμενές σενάριο, ενώ η Alpha Bank θα ξεχωρίσει, με κεφαλαιακή επάρκεια κοντά στο 10%.

Μετά το τεστ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τρεις τράπεζες που βρίσκονται κοντά στο όριο κεφαλαιακής επάρκειας θα αρχίσουν να προγραμματίσουν την άντληση υβριδικών κεφαλαίων (εκδόσεις χρέους που μπορεί να προσμετρηθεί στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας), καθώς στόχος των εποπτικών αρχών είναι να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν επαρκή «μαξιλάρια» σε περίπτωση bail-in, ώστε να προστατευθούν οι καταθέτες από «κούρεμα».

Παράλληλα, οι τράπεζες θα υιοθετήσουν προγράμματα ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης, με ενδεχόμενη προσφυγή σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019. Ως τότε, υπολογίζεται ότι θα έχουν ενισχυθεί οι τιμές των μετοχών, ώστε να περιορισθεί το dilution για τους παλαιούς μετόχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ελέγχων αποτελεί το σημείο εκκίνησης και για τη διατύπωση των εκτιμήσεων τουΔιεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με το αν χρειάζεται να διατηρηθεί ένα «μαξιλάρι» κεφαλαίων από την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλισθεί η κάλυψη μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.

Ερωτηθείς σχετικά στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου, ο Πόουλ Τόμσεν απέφυγε να διευκρινίσει αν το ΔΝΤ επιμένει στην παλαιά του άποψη, ότι θα χρειασθεί να μείνουν 10 δισ. ευρώ στην άκρη από το δάνειο των 86 δις. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου θα ανακοινωθούν μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το Ταμείο θα περιορίσει το ποσό των κεφαλαίων για το «μαξιλάρι», αλλά όχι χαμηλότερα από 5-6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις