Οικονομία

Πάγωσε η αγορά ακινήτων-αναμένεται πτώση τιμών  


Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική αγορά ακινήτων, που μετά από ανοδική πορεία δύο ετών έχει παγώσει, με τους φόβους και τις αβεβαιότητες από τη νέα κρίση να την καθηλώνουν. 

«Έχουν παγώσει τα πάντα εδώ και εβδομάδες, από τότε που ο κορονοϊός έφθασε στην πόρτα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Σin», παράγοντας της αγοράς ακινήτων, προσθέτοντας ότι δεν έχουν προχωρήσει ούτε συμφωνίες με ξένους επενδυτές, που βρίσκονταν στο στάδιο της υπογραφής

Σε πλήρη ανατροπή των προ κορονοϊού δεδομένων στην αγορά ακινήτων αναφέρεται και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος σε άρθρο του στο «Σin», περιγράφοντας την σημερινή εικόνα ως εξής:

«Πράγματι, η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 με τα αναγκαία μέτρα της πολιτείας για τον περιορισμό της διάδοσής του, έχει αναπόφευκτα επηρεάσει δραματικά την αγορά ακινήτων, αλλά και τις παραπάνω διαδικασίες των τραπεζών για την ωρίμανση και προώθηση των ακινήτων αυτών στην αγορά.

Η ζήτηση από το εξωτερικό η οποία καθοδηγούσε την ανάκαμψη της αγοράς τα τελευταία τρίμηνα είναι πλέον ανύπαρκτη, με σημαντικές συμφωνίες να έχουν «παγώσει» ή και αναιρεθεί. Το εγχώριο ενδιαφέρον για συναλλαγές επί ακινήτων έχει καθηλωθεί τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και κυρίως από την πλευρά της ζήτησης, καθώς οι αβεβαιότητες για την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία είναι πολύ υψηλές και είναι δύσκολο στην παρούσα συγκυρία να προσδιοριστεί το νέο σημείο ισορροπίας της αγοράς».  

Ορατή η πτώση των τιμών 

Οι νέες, απρόβλεπτες συνθήκες, με τις σημαντικές επιπτώσεις σε όλο το εύρος της αγοράς ακινήτων, δικαιολογούν εκτιμήσεις για πτώση των τιμών, μετά την ανηφορική πορεία των τελευταίων ετών σε αρκετές περιοχές, με οδηγό την κατά τόπους εκρηκτική τουριστική ανάπτυξη. 

Το βαρύ πλήγμα, που θα υποστεί ο ελληνικός τουρισμός, τουλάχιστον για φέτος, αναμένεται, αλυσιδωτά, να επηρεάσει αρνητικά την αγορά ακινήτων. Είναι ενδεικτικό ότι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μετέτρεψαν τη δεύτερη ή τρίτη κατοικία τους σε άτυπα ξενοδοχεία μπαίνοντας στις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, βρίσκονται σήμερα σε αδιέξοδο.  Οι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν προκαταβολές που είχαν λάβει, από ξένους επισκέπτες, ενώ έχουν επιβαρυνθεί και με το κόστος ανακαίνισης και επίπλωσης των συγκεκριμένων διαμερισμάτων.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2019 για δεύτερη συνεχή χρονιά στην αγορά των κατοικιών σημειώθηκε αύξηση των τιμών.  

Ειδικότερα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το 2019 αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,2%, ενισχυμένες σημαντικά λόγω του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος, ειδικά στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών σε σχέση με το 2018 (1,8%). Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων το 2019 αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7,7%, μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό των παλαιών διαμερισμάτων (6,9%). 

Κατά γεωγραφική περιοχή, οι υψηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Αθήνα (10,4%) και στη Θεσσαλονίκη (6,8%), ενώ οι ρυθμοί αύξησης στις άλλες μεγάλες πόλεις και στις λοιπές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές ήταν χαμηλότερη (4,1% και 4,6% αντίστοιχα).


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα