Αγορές

Παίρνει πάλι την κατηφόρα το χρηματιστήριο


Αλλαγή εικόνας και κλίματος σημειώνεται στο χρηματιστήριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η ανάκαμψη των τελευταίων ημερών. Οι βασικοί δείκτες που κατέγραφαν αξιόλογα  κέρδη την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση και βρίσκονται πλέον στο κόκκινο, με τάση περαιτέρω διολίσθησης.

Αρνητική επίδραση  στην αγορά είχαν οι έμμεσες προειδοποιήσεις του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για δημοσιονομικούς κινδύνους, οι οποίες προστίθενται στις ανησυχίες της αγοράς για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του πακέτου παροχών-φοροελαφρύνσεων.

Πρόσθετος αρνητικό καταλύτης η επιδείνωση κλίματος στις διεθνείς αγορές, λόγω του επαπειλούμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνα και των αμερικανικών απειλών κατά του Ιράν, που ωθούν ανοδικά τις τιμές πετρελαίου.
Στις αγορές ομολόγων ευρωπαϊκών ομολόγων τον τόνο δίνουν οι αναζωπυρούμενες ανησυχίες για την οικονομία της Ιταλίας.

Στο ΧΑ «εξατμίσθηκε» γρήγορα η θετική επίδραση από τις προσδοκίες που δημιούργησαν τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής, η επαναφορά  των μετοχών Εθνικής-Eurobank  στον δείκτη MSCI Standard και η κινητικότητα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, όπου κυοφορούνται νέα deals με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε νωρίτερα +2,12% και τώρα βρίσκεται στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 0,45%.
Με θετικό πρόσημο Eurobank (+1,2%) και Τρ. Ελλάδος (+0,5%). Πειραιώς -2,5%,  Alpha -1,3%, Εθνική και Attica -0,7%.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει 1% στις 724 μονάδες, έχοντας σημειώσει υψηλό +1,16% στις 740,55.  
 Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,80%, στις 1.882,5 μονάδες. Από τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  με θετικό πρόσημο μόνο η Grivalia (1%) και Coca-Cola (+0,5%).
 Στον αντίποδα Βιοχάλκο -5,8%, ΟΛΠ -4,2%, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ -3% ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,7%.

Διαβάστε επίσης