Ελλάδα

Παρελθόν για τη Μητρόπολη Καλαβρύτων ο Αμβρόσιος - Τέλος τα κηρύγματα μίσους


Επισημοποιήθηκε η αποχώρηση του Αμβρόσιου από τη θέση του μητροπολίτη Καλαβρύτων, μετά την υπογραφή της παραίτησής του στις 17 Αυγούστου.  Ο μητροπολίτης τέλεσε την τελευταία του λειτουργία το πρωί της Κυριακής 18 Αυγούστου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Καλαβρύτων, παρουσία τοπικών πολιτικών παραγόντων, ενώ πλέον η Ιερά Σύνοδος θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου Μητροπολίτη.

Τα τελευταία του λόγια ως μητροπολίτης

«Σήμερα είναι η τελευταία λειτουργία ως μητροπολίτης σας στον χώρο αυτόν. Είναι αποχαιρετιστήριος λειτουργία διότι χθες υπέγραψα και αύριο καταθέτω στην Σύνοδο την παραίτηση μου. Έχω 41 χρόνια κοντά σας. Έχω αναλώσει τον εαυτό μου με την χάρη του θεού από το πρωί μέχρι το βράδυ εργαζόμενος. Και από το βράδυ μέχρι το πρωί αγρυπνώ πολλές φορές για εσάς και προσεύχομαι» είπε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος.

«Μπήκα στα 82 και πλέον πρέπει να κοιτάξω τον εαυτό μου γιατί καθώς λέει η Γραφή τ αἱ ἡμέραι τῶν ἐτῶν ἡμῶν ἐν αὐτοῖς ἑβδομήκοντα ἔτη, εαν δε ἐν δυναστείαις, ὀγδοήκοντα ἔτη, και το πλεῖον αὐτῶν κόπος και πόνος. Πρέπει να κοιτάξω λίγο τον εαυτό μου και να αφήσω τις πολλές ευθύνες και μάλιστα σε μια εποχή που και η πατρίδα μας κινδυνεύει και η πίστη μας διώκεται. Έκανα ό,τι μπορούσα. Τα υπόλοιπα ο θεός ας φροντίσει» τόνισε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Παράλληλα, έκανε κάποιου είδους αυτοκριτική λέγοντας: «Έχω κάνει κάποια καλά. Έχω κάνει σφάλματα. Ζητώ από τον θεό και από εσάς συγνώμη».

Το βιογραφικό του

Γεννήθηκε το 1938 στην Πάτρα την 25ην Απριλίου 1961 εκάρη Μοναχός, την 31ην Μαΐου 1961 Διάκονος, την 17ην Ιουλίου 1963 Πρεσβύτερος, την 17ην Αυγούστου 1976 εξελέγη Μητροπολίτης Ταλαντίου και την 12ην Οκτωβρίου 1978 εξελέγη Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και σαν σήμερα το 1978 ενθρονίσθηκε στο Αίγιο. Διετέλεσε Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Χωροφυλακής και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες, κυρίως ιστορικού και αντιαιρετικού περιεχομένου.

Οι προκλήσεις και η ρητορική μίσους

Γνωστός για τις ακροδεξιές ιδέες και τις πλείστες αναφορές του στο.... "συμμοριτοπόλεμο", δεν δίστασε να μιλήσει θετικά για τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, λίγο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σε κήρυγμά του είχε πει πως "η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να είναι η «γλυκιά ελπίδα» αλλά δεν μας άκουσε". Επιπλέον στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό έβγαζε σέλφι με τους νεοναζί βουλευτές τότε, Παναγιώταρο και Λαγό.

Στη διάρκεια της πορείας του, ο Αμβρόσιος προκάλεσε πολλές φορές αντιδράσεις με τις δηλώσεις του, κυρίως σε ότι αφορά στην LGBTQI+ κοινότητα, για τις οποίες και βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη καταδίκη του για το άρθρο που είχε ανεβάσει στο προσωπικό του ιστολόγιο με τον τίτλο «Φτύστε τους», αναφερόμενους σε ομοφυλόφιλους. «Η ομοφυλοφιλία είναι εκτροπή από τους Νόμους της φύσεως! Είναι κοινωνικό κακούργημα! Είναι αμαρτία! Όσοι, λοιπόν, είτε την βιώνουν, είτε την υποστηρίζουν δεν είναι φυσιολογικοί άνθρωποι! Είναι αποβράσματα της Κοινωνίας» είχε δηλώσει. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή.

Επιπλέον, ο μητροπολίτης είχε κατηγορηθεί ότι ζήτησε την εκδίωξη ομοφυλόφιλου ηλικιωμένου από το γηροκομείο Καλαβρύτων, κάτι που όμως τελικά δεν συνέβη, έπειτα από την παρέμβαση του διευθυντή του Καλλιµανοπούλειου ιδρύµατος, µε αποτέλεσµα ο µητροπολίτης Καλαβρύτων Αµβρόσιος να ανακαλέσει την αρχική του απόφαση και ο ηλικιωµένος να εξακολουθήσει να δέχεται τη φροντίδα που έχει ανάγκη.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο ο οποίος, εκτός από τα παραπάνω, είχε πει για τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, ότι εκείνος ευθύνεται για τις φωτιές επειδή είναι άθεος.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις