Οικονομία

Παρατείνεται η “ασυλία” των τραπεζιτών -Νέα ρύθμιση από Ιούλιο


 Δεν πρόκειται τελικά να καταργηθεί το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών για αποφάσεις που αφορούν χορηγήσεις, ρυθμίσεις και “κουρέματα” και τιτλοποιήσεις-πωλήσεις κόκκινων δανείων. Συναντώντας σφοδρές ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις και έχοντας να αντιμετωπίσει επιπλέον αντιρρήσεις και πιέσεις από πλευράς των τραπεζών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναγκάστηκε να “βάλει στον πάγο” τη σχετική διάταξη που είχε προαναγγείλει από πέρυσι.

Στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή  δεν περιλαμβάνεται η διάταξη που είχε ετοιμασθεί ως σχέδιο από το υπουργείο και είχε αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων στους κόλπους του κυβερνητικού επιτελείου.

Η προωθούμενη  ρύθμιση καταργούσε ουσιαστικά την άτυπη "ασυλία" που απολαμβάνουν μέχρι τώρα τα ανώτερα στελέχη των τραπεζών. Το ακαταδίωκτο-“ασυλία αφορά ενέργειες και αποφάσεις σχετικές με χορηγήσεις, ρυθμίσεις και "κούρεμα"  δανείων, τιτλοποιήσεις και πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων κλπ. Ισχύει από το 2019, όταν η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη που προβλέπει ότι αδικήματα σχετικά με αυτές τις ενέργειες διώκονται μόνον κατ' έγκληση - δηλαδή οι τραπεζίτες ως εκπροσωπούντες την τράπεζα πρέπει να μηνύσουν τους... εαυτούς τους.

«Νομοθεσία της χρεοκοπίας»

Με τις αρχικές αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης,τα αδικήματα αυτά θα διώκονταν πλέον αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση. Τελικά οι αλλαγές αυτές μένουν “στο συρτάρι”, το ισχύον καθεστώς παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου και το θέμα θα ξανασυζητηθεί... εν ευθέτω χρόνω, ίσως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Κατά την άποψη που έχει εκφράσει δημόσια ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, το 2019 καλώς είχε θεσπιστεί η ασυλία των τραπεζιτών από διώξεις για τα κακουργήματα της απιστίας και της απάτης. Τότε όμως οι συνθήκες ήταν «εξαιρετικές» και επρόκειτο για «έκτακτη νομοθεσία της χρεοκοπίας». Τώρα που η χώρα έχει μπει σε «κανονική» περίοδο, αυτή η ασυλία καταργείται.πρέπει να καταργηθεί.

Δύο "αδειάσματα"

Η άποψη του δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και προφανώς δεν υποστηρίχθηκε από τον πρωθυπουργό. Ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στις αρχές Ιουλίου, όταν ο κ.Φλωρίδης είχε προαναγγείλει τις αλλαγές όσον αφορά το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τον "άδειασε", λέγοντας ότι «ο κ. Φλωρίδης εξέφρασε πάγιες δικές του απόψεις, οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο».

Δύο μήνες αργότερα, απορρίπτοντας σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει ο ίδιος ρύθμιση για την άρση του ακαταδίωκτου. Πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρενέβη, λέγοντας ότι πρόκειται «για προσωπικές απόψεις» του κ. Φλωρίδη, ο οποίος πάντως «χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα