Πολιτική

Παρέμβαση Europol για τις υποκλοπές ζητάει η Ευρωβουλή!


Η αρμόδια επιτροπή PEGA εκφράζει αμφιβολίες για τη θέληση των κρατικών αρχών να διερευνήσουν το σκάνδαλο

Άμεση ευρωπαϊκή εμπλοκή και συμμετοχή στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης του σκανδάλου υποκλοπών, συνιστά το αίτημα της PEGA προς την Europol, να ανοίξει τον φάκελο της υπόθεσης στην Ελλάδα και αντίστοιχων σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι Ουγγαρία, Ισπανία και Πολωνία. Η PEGA, αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά την άμεση συνδρομή της Εuropol στην υπόθεση των παράνομων λογισμικών και των παρακολουθήσεων που έγιναν σε πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα πρόσωπα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως η PEGA εκφράζει μέσω της επιστολής προς την Europol, τις ισχυρές αμφιβολίες για την ικανότητα αλλά και για τη βούληση των εθνικών αρχών να ρίξουν άπλετο φως στις υποθέσεις. Οι ελληνικές αρχές, προφανώς και δεν εξαιρούνται από τον ισχυρισμό της PEGA για έλλειψη ουσιαστικής θέλησης αναφορικά με την διαλεύκανση του σκανδάλου.

Εν μέσω φημών και καταγγελιών για διαγραφή πολύτιμων αρχείων και καταστροφής φακέλων που αφορούν παρακολουθήσεις, το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει στο πολιτικό προσκήνιο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης και μέσω της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή. 

Σε κάθε περίπτωση η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωβουλής δεν πείθεται από τις μεθόδους έρευνας και τονίζει στο έγγραφό της προς την Europol  ότι «υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την ικανότητα και τη θέληση, των εθνικών αρχών να διερευνήσουν σύντομα και σε βάθος. Κάθε μέρα που περνάει, αυξάνεται ο κίνδυνος να εξαφανιστούν ή να καταστραφούν στοιχεία».

Σημειώνει, μάλιστα, στο έγγραφό της ότι «παρότι αυτή η πρόταση δεν είναι δεσμευτική για τις εγχώριες Αρχές που μπορούν να την απορρίψουν, η Europol πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές της προς το συμφέρον όλων των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, η PEGA παρακαλεί για την άμεση έκδοση πρότασης για διερεύνηση στις χώρες μέλη όπου υπήρξαν περιστατικά παρακολουθήσεων».

 

Διερευνητική επίσκεψη στην Ελλάδα

Η PEGA έχει γνωστοποιήσει προς την κυβέρνηση, ότι στις 2-4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει διερευνητική επίσκεψη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των ερευνών για τις παράνομες παρακολουθήσεις. Είναι προφανές ότι για Ευρωπαίους αξιωματούχους τα θέματα διαφάνειας, όπως οι υποκλοπές, στα οποία εμπλέκονται κρατικοί μηχανισμοί χωρών, είναι ύψιστης σημασίας και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα προσπεράσουν. Αντιθέτως, όπως φαίνεται από τη συνολική στάση των Βρυξελλών, τους δίνουν τη δέουσα σημασία.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα