Αγορές

Πάρτι με ομόλογα - Θα φθάσουν αργά οι ελληνικές τράπεζες


Πέφτει κατά το ένα τρίτο η απόδοση των 5ετών. Από Φεβρουάριο θα αγοράζουν ελεύθερα οι τράπεζες

Κλίμα ευφορίας επικρατεί σήμερα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με τους traders να σπεύδουν να αγοράσουν «χαρτιά» και να συμπιέζουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις. Στους τίτλους 5ετίας, η μείωση της απόδοσης πλησίαζε νωρίτερα το ένα τρίτο, καθώς υποχωρούσε από 0,544% σε 0,391%, σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες μεταβολές που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Την τελευταία ώρα, η απόδοση του 5ετούς διόρθωσε ελαφρώς, ξεπερνώντας το 0,40%, με μια μεταβολή κατά το ένα τέταρτο, σε σχέση με τις χθεσινές συναλλαγές.

Σημαντική είναι και η μείωση απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, από 1,402 σε 1,261%, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε «κολλήσει» σε επίπεδα γύρω από το 1,40%. Μικρότερες μειώσεις αποδόσεων καταγράφονται και στις υπόλοιπες διάρκειες.

 Μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Όσα συμβαίνουν σήμερα στην αγορά είναι απόρροια της χθεσινοβραδινής συμφωνίας Μητσοτάκη - Λαγκάρντ, στη συνάντηση που είχαν στην Φρανκφούρτη για την απελευθέρωση από την πλευρά της ΕΚΤ των αγορών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες. Η άρση των περιορισμών αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό, από τον Αύγουστο του 2018 όταν τελείωσε επίσημα και το τρίτο μνημόνιο.

Όμως, η ΕΚΤ αποδείχθηκε υπερβολικά συντηρητική. Εβαλε «χαλινάρι» στις ελληνικές τράπεζες για μεγάλη χρονική περίοδο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αγορές κρατικών τίτλων για να αυξήσουν τα κέρδη τους από το εντυπωσιακό ράλι του 2019. Επισημαίνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε φέτος από 4,30% στο 1,40%. Η μεταβολή αυτή αντιστοιχεί σε μεγάλη άνοδο της τιμής, από την οποία κέρδισαν όσοι είχαν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα. 

 Διαφυγόντα κέρδη

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν υποχρεωθεί να μείνουν «καθηλωμένες» σε ένα όριο τοποθετήσεων σε ομόλογα της τάξεως των 8,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα ομόλογα που απέκτησε η Εθνική από την ανταλλαγή του Titlos με κρατικά ομόλογα. Από αυτές τις τοποθετήσεις είχαν μεγάλα κέρδη φέτος, που υποστήριξαν σημαντικά την «αναιμική» κερδοφορία τους. Τα κέρδη θα ήταν πολύ μεγαλύτερα, εάν τους είχε επιτρέψει η ΕΚΤ από την αρχή του χρόνου να τοποθετούνται ελεύθερα στην αγορά.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε επιβάλει τους περιορισμούς στις αγορές κρατικών τίτλων μετά τις δραματικές απώλειες που είχαν υποστεί οι τράπεζες από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους το 2012 και σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσει τη χρηματοδότηση του Δημοσίου από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, είναι δυσάρεστο για τις τράπεζες, αφού είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες από όλους τους επενδυτές από το «κούρεμα» του 2012, καθώς ήταν οι τελευταίοι αγοραστές κρατικών τίτλων μετά το ξέσπασμα της κρίσης και είχαν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους. Στη συνέχεια, όταν οι υπόλοιποι επενδυτές είχαν την ευχέρεια να αγοράζουν κρατικούς τίτλους για να «ποντάρουν» σε άνοδο των τιμών, οι ελληνικές τράπεζες ήταν περιορισμένες από το πλαφόν που είχε θέσει η ΕΚΤ.

 Κατόπιν εορτής

Σήμερα, οι παίκτες της αγοράς ομολόγων γνωρίζουν ότι από τον Φεβρουάριο θα προστεθεί ένας αγοραστής με μεγάλη ισχύ, δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες. Σπεύδουν να προεξοφλήσουν αυτή τη θετική εξέλιξη, «φορτώνοντας» κρατικούς τίτλους. Όταν πλέον οι τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν, οι τιμές των ομολόγων θα είναι τόσο υψηλές, που δεν θα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανόδου και εγγραφής πρόσθετων κερδών από τις τράπεζες.

Για το Ελληνικό Δημόσιο, πάντως, οι εξελίξεις αυτές είναι ευνοϊκές, αφού, ύστερα από μια περίοδο παύσης του ράλι των ομολόγων, οι αποδόσεις αρχίζουν εκ νέου να συμπιέζονται, διευκολύνοντας τη μείωση του κόστους δανεισμού. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα επιταχυνθεί και η πρώτη έκδοση κρατικών τίτλων ετήσιας διάρκειας με αρνητικό επιτόκιο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα