Πολιτική

Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές οι γερμανικές αποζημιώσεις


Στο κατοχικό δάνειο και στις αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παύλοπουλος, κατά την αντιφώνησή του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Καλαβρύτων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, επισημαίνοντας πως τη νομιμότητα δικαστικής διεκδίκησης των παραπάνω.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι οι  αποζημιώσεις «αφενός δεν έχουν παραγραφεί. Και, αφετέρου, βρίσκουν στέρεο έρεισμα σε συγκεκριμένες διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε σε διατάξεις της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907».

Παράλληλα, υπογράμμισε τη δέσμευσή του ότι «οι μνήμες που αναβλύζουν από το Ιερό Θυσιαστήριο των Καλαβρύτων μου στέλνουν, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το πραγματικό μήνυμα του μαρτυρικού Δήμου Καλαβρύτων: Μου επιβάλλουν το, αυτονόητο βεβαίως κατά την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας, Εθνικό Χρέος να μην υποστείλω την σημαία της δικαίωσης των Σεπτών Θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, ιδίως εκπέμποντας και υπηρετώντας, όπου δει, το διπλό μήνυμα: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά».

Εν συνεχεία, ο ΠτΔ τόνισε πως «αποτελεί ιστορική διαπίστωση, που και η ίδια η Γερμανία συνομολογεί πλέον - κι αυτό την τιμά ως εύγλωττο δείγμα συγγνώμης - ότι στα Καλάβρυτα συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μέσα από βάρβαρη σφαγή και ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Υπό τα δεδομένα αυτά το δεύτερο μήνυμα, που συμπυκνώνεται στο "Ποτέ ξανά", σημαίνει πως από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα εμείς, οι Έλληνες, στέλνουμε urbi et orbi την προειδοποίηση ότι οφείλουμε όλοι να διδασκόμαστε από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Και διευκρινίζω ότι το μήνυμα "Δεν ξεχνάμε", δεν εμπεριέχει, κατ’ ουδένα τρόπο, αισθήματα εκδίκησης για το έγκλημα πολέμου που αιματοκύλησε τα Καλάβρυτα αφού, πέραν του ότι καμιά τέτοια θυσία δεν αποτιμάται σε χρήμα, η εκδίκηση είναι αίσθημα άγνωστο στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του Έθνους των Ελλήνων. Όλως αντιθέτως, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας, στην μνήμη των Θυμάτων, να επιδιώκουμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, ως στοιχειώδες δείγμα γραφής για την τελική γενικευμένη επικράτηση του Δικαίου και της Νομιμότητας. Διότι δίχως την επικράτησή τους, υπάρχει ο κίνδυνος Ολοκαυτώματα όπως αυτό των Καλαβρύτων, έστω και υπό άλλη μορφή, να διαπραχθούν μελλοντικώς».

«Το να μην ξεχνάμε και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι αποστολή, η οποία υπηρετεί όχι μόνον τα Εθνικά Δίκαια των Ελλήνων, αλλά και την Έννομη Τάξη και τον Πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις