Τράπεζες

Πειραιώς-ΣΕΥΤΠΕ: Κλείστε τα καταστήματα στα νοσοκομεία αναφοράς-κίνδυνος διάδοσης του κορονοϊού 


Τον κώδωνα του κινδύνου για την έκθεση στον κορονοϊό των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και των πελατών τεσσάρων καταστημάτων της τράπεζας Πειραιώς σε ισάριθμα νοσοκομεία αναφοράς, κρούει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), ζητώντας την αναστολή λειτουργίας τους. 

Ο ΣΕΥΤΠΕ στην επιστολή του προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του Υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα τονίζει ότι στα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό: ΑΧΕΠΑ και «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους είναι μεγάλος, καθώς δεν έχουν ληφθεί και προστατευτικά μέτρα. 

Επίσης, αναφέρει ότι αν και το αίτημα προσωρινής αναστολής λειτουργίας των συγκεκριμένων τραπεζικών καταστημάτων έχει τεθεί κατ' επανάληψη στη διοίκηση της τράπεζας, η οποία δεν το έχει υλοποιήσει.

Η επιστολή του ΣΕΥΤΠΕ είναι η εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID - 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες από τον Ε.Ο.Δ.Υ και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.
Με γνώμονα την ασφάλεια εργαζομένων και πελατών και με σκοπό τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του COVID -19, σε συνέχεια και των ανακοινώσεων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έχουν γίνει μία σειρά από τροποποιήσεις στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από το δίκτυο καθώς και στη ροή των πελατών, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στους χώρους των καταστημάτων.

Η Τράπεζα Πειραιώς τηρεί καταστήματα μεταξύ άλλων στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Ρίο της Πάτρας κάποια εκ των οποίων αποτελούν νοσοκομεία αναφοράς. Γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα παραμονής πελατών και εργαζομένων εντός αυτών.

Με την παρούσα επιστολή και μετά από συνεχείς επικοινωνίες μας με συναδέλφους που εργάζονται σε υποκαταστήματα της Τράπεζας εντός των νοσοκομείων, θα θέλαμε να εξετάσετε προληπτικά, με γνώμονα την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των εξυπηρετούμενων πελατών, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό, την αναστολή λειτουργίας τους για την περίοδο που βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Ο κίνδυνος για τους συναδέλφους είναι μεγάλος. Πιο συγκεκριμένα:

  • αρκετά από αυτά δεν έχουν αυτόνομη τουαλέτα και οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες των νοσοκομείων.
  • δεν έχουν νερό για να πλύνουν τα χέρια τους ή κουζίνα να πιούν νερό, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους των νοσοκομείων.
  • είναι πολύ μικρά σε χωρητικότητα.
  • οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι τραπεζοϋπάλληλοι χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις προστασίας των ίδιων σε περιπτώσεις πανδημίας, σε αντίθεση με το προσωπικό που κινείται στους χώρους αυτούς.
  • οι συνάδελφοι για να φτάσουν στο κατάστημα θα πρέπει να διασχίσουν πολύ μεγάλη απόσταση εντός του νοσοκομείου.

Από πλευράς μας έχουμε απευθύνει επανειλημμένα το αίτημα για προσωρινή παύση λειτουργίας των καταστημάτων εντός των νοσοκομείων και στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, κάτι που όμως δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Σας καλούμε να πάρετε θέση άμεσα για το θέμα και να αποφασίσετε την προσωρινή αναστολή εργασιών των εν λόγω καταστημάτων, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση και διάδοση το κορωνοϊού.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και αναμένουμε την απάντησή σας. Η υγεία και η ασφάλεια των συναδέλφων και πελατών, καθώς και των οικογενειών τους είναι η πρώτη μας προτεραιότητα!»