Υγεία

Πέθανε ο γιατρός που προσπάθησε να αφυπνίσει τον Τζόνσον και την Βρετανία για την πανδημία


Σοκ έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία η είδηση του θανάτου χθες το απόγευμα (9/4) του γιατρού Aμπντούλ Μαμπούντ Τσάουντρι. Προσβλήθηκε από κορονοϊο λίγα εικοσιτετράωρα αφότου έκανε την τελευταία έκκληση στον Μπόρις Τζόνσον να λάβει αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού και να πάρει άμεσα αποφάσεις να ενισχύσει το σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο 53χρονος ουρολόγος είχε περιγράψει με κυνικότητα και ρεαλισμό για τη συμφορά που έρχεσαι. Μάλιστα αρχικά οι δηλώσεις του αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία καθώς στα μέσα Μαρτίου η Μεγάλη Βρετανία λειτουργούσε σε κανονικούς ρυθμούς, τα σχολεία ήταν ανοικτά, ο κόσμος συνωστίζονταν στο μετρό και στα κλαμπ αλλά ο Aμπντούλ Μαμπούντ Τσάουντρι δεν το έβαλε κάτω.

Στις 19 Μαρτίου έδωσε μία συνέντευξη που προκάλεσε αίσθηση καθώς καλούσε τον Τζόνσον να λάβει μέτρα άμεσα. Τέσσερις ημέρες μετά αρρώστησε και ο ίδιος αλλά και ο Τζόνσον. Ο 53χρονος ουρολόγος παρότι ήταν υγιής χτυπήθηκε ανελέητα από τον κορονοϊό, τα ζωικά του όργανα παρουσίασαν επιπλοκές και χθες άφησε την τελευταία του πνοή.  

«Προστατέψτε τις οικογένειες σας και τα παιδιά σας»

Στη δημοσίευση στις 18 Μαρτίου είχε γράψει στον λογαριασμό του στο facebook: «Οι άνθρωποι που μας εκτιμούν και μας συμβουλεύονται μας δίνουν δύναμη και χαιρετίζουμε την ανταπόκριση. Πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας από αυτή την παγκόσμια καταστροφή. Λάβετε άμεσα διορθωτικά μέτρα και ενισχύστε τις άμυνες σας».

Ο οικογενειακός γιατρός Γκολάτ Ραχάτ Χαν είπε ότι ο Δρ. Aμπντούλ Μαμπούντ Τσάουντρι είχε ανησυχήσει και προσπαθούσε να μας αφυπνίσει για τον κορονοϊό "πολύ πριν" φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Μου είπε σε εμένα και σε άλλους φίλους ότι ο κορονοϊός ήταν πολύ επικίνδυνος», είπε συγκλονισμένος ο Χαν ο οποίος γνώριζε τον δόκτορ Τσάουντρι για σχεδόν 20 χρόνια. «Ηταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τη ζωή. Του άρεσε να τραγουδάει τα τραγούδια της πατρίδας τους και αγαπούσε την αγγλική κληρονομιά. Ηταν τόσο προσεκτικός, μας τηλεφώνησε πολύ συχνά και μας καλούσε σπίτι του. Μάλιστα την 1η Φεβρουαρίου ήταν στο σπίτι μου για τα όγδοα γενέθλια του γιου μου».

Ο Δρ Χαν δήλωσε ότι κανένας από τους συγγενείς του Τσάουντρι δεν ήταν μαζί του όταν πέθανε στο Νοσοκομείο Queens στο Romford. Ο δόκτορ Chowdhury εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Homerton στο Λονδίνο και άφησε πίσω του δύο παιδιά ηλικίας 18 και 11 ετών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις