Χρηστικά

Πετρόπουλος: Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα χρέη στα Ταμεία


Τους βασικούς άξονες της νέας ρύθμισης για τις οφειλές προς τα Ταμεία, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο, περιέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. 

Η ρύθμιση προβλέπει γενναίο κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής», περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%, αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, ενώ όπως τόνισε ο υφυπουργός, η υπαγωγή σε αυτή θα γίνεται με τρία βήματα, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με τον κ.Πετρόπουλο η κύρια οφειλή θα περικοπεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων με βάση τον ν. 4387/16, Η ρύθμιση αφορά ενεργούς και μη ενεργούς και εξαιρούνται μόνο όσοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. 

Όπως επισήμανε, μάλιστα,  «δυνητικά στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες» με συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτούς εντάσσονται, όπως διευκρίνισε, «και 80.000 πολίτες, που αν και έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω μεγάλων οφειλών». 
Ο στόχος είναι, είπε ο υφυπουργός, να δοθεί ανάσα και προοπτική σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά και ώθηση στην αγορά.

Διαβάστε επίσης