Ελλάδα

Πέτσας: Προς άνοιγμα των δημοτικών σχολείων-Τι θα γίνει με τα γυμναστήρια


«Φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα ότι αυτή τη στιγμή κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι την τελική απόφαση θα πάρει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα. Στην ίδια συνέντευξη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα γυμναστήρια να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα από τις 29 Ιουνίου που είναι προγραμματισμένο. 

Συγκεκριμένα, ο Στ. Πέτσας μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για τα σχολεία 

Τη Δευτέρα θα καταλήξει ο Πρωθυπουργός για το θέμα των δημοτικών σχολείων. Μέχρι τη Δευτέρα 25 το μήνα, θα έχει την εισήγηση των ειδικών. Φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα ότι αυτή τη στιγμή κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών. Θυμίζω ότι στο διάγγελμα που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα ανοίξουν 1η Ιουνίου, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος της πανδημίας θα έχει καθοδική πορεία. Φαίνεται ότι αυτή η προϋπόθεση υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά πάντα περιμένουμε την τελική εισήγηση των ειδικών. Στις 25 του μηνός, λοιπόν, τη Δευτέρα, θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τι θα γίνει με τα δημοτικά. Ανάλογη θα είναι και η απόφαση για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δεν είναι φυσιολογικό για τα παιδιά μας να είναι έξι μήνες μακριά από το σχολείο. Φυσιολογικό είναι να είναι στο σχολείο. Το θέμα είναι εάν κάνει καλό στα παιδιά να βγουν από το σπίτι και να πάνε στο σχολείο. Οι ειδικοί -και όχι μόνο οι ειδικοί του τομέα της υγείας, αλλά και άλλοι- έχουν πει ότι είναι προς το καλό των παιδιών, για την ψυχική και πνευματική τους υγεία, για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και για μια σειρά από άλλους λόγους, να γυρίσουν στο σχολείο. Εφόσον, λοιπόν, τα κρούσματα είναι χαμηλά, εφόσον οι άλλοι λόγοι συνηγορούν, ναι είναι ώρα να γυρίσουν στο σχολείο τα παιδιά μας.

Για τα γυμναστήρια

Η 29η Ιουνίου είναι η ημερομηνία που υπάρχει στον αρχικό μας σχεδιασμό για το άνοιγμα των γυμναστηρίων. Όπως έχετε δει τις τελευταίες εβδομάδες ο σχεδιασμός είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη, δηλαδή ένα σχέδιο το οποίο επαναξιολογείται συνεχώς. Έχει δοθεί η οδηγία από τον Πρωθυπουργό σε όλους τους εμπλεκόμενους να ξαναδούν τους ΚΑΔ που παραμένουν κλειστοί υπό το φως των νέων δεδομένων, και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, να αξιολογήσουμε αν κάποιοι πρέπει να έρθουν πιο μπροστά ή να πάνε πιο πίσω. Ενδεχομένως, λοιπόν, τα γυμναστήρια να είναι ένας από τους χώρους, το άνοιγμα των οποίων μπορεί να έρθει πιο μπροστά, αν τα πράγματα εξακολουθούν να είναι το ίδιο καλά, όπως σήμερα, πράγμα που ευχόμαστε, φαντάζομαι, όλοι.

Για την εστίαση

Θα ανοίξει η εστίαση. Πιστεύουμε ότι τελικά θα είναι προς το καλό όλων, γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά και στον χώρο και στον χρόνο των ανθρώπων που βγαίνουν έξω. Λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων της εστίασης, συνωστίζεται κόσμος  συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, συνήθως τα απογεύματα και μέχρι κάποια στιγμή νωρίς το βράδυ. Με το άνοιγμα της εστίασης αυτός ο κόσμος θα διασπαρεί στον χώρο, αλλά και στον χρόνο, μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Και αυτό είναι καλό για την αποφυγή του συγχρωτισμού. Ελπίζουμε ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα έχουμε έναν αυστηρό μηχανισμό ελέγχου για να δούμε αν υπάρχουν παραβάσεις.
Οι Δήμοι έχουν, εδώ και πολύ καιρό, συνεννοηθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να δοθεί έξτρα χώρος στα καταστήματα εστίασης, χωρίς να παρακωλύεται η πρόσβαση των πολιτών.