Άμυνα & Διπλωματία

Πιέσεις και προσχήματα για διάλογο με Τουρκία -Απροθυμία για κυρώσεις


Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θέλουν να πληγεί η τουρκική οικονομία

Χωρίς να  έχει αλλάξει επί της ουσίας η στάση της Αγκυρας και χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί οι όροι που θέτει η ελληνική πλευρά, καθώς τουρκικά πλοία συνεχίζουν τις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ,  Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και ΝΑΤΟ στρώνουν το τραπέζι του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας. με πρώτο βήμα την επανέναρξη διερευνητικών επαφών.

Αμεσος στόχος δεν είναι η διευθέτηση των διαφορών στα θέματα των θαλασσίων ζωνών που αποτελούν βασικό αντικείμενο αντιπαράθεσης των δύο χωρών, αλλά η αποκλιμάκωση της έντασης και η επίδειξη “καλής θέλησης” από το καθεστώς της Αγκυρας, ώστε οι Ευρωπαίοι να μην αναγκασθούν να προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ενώ απομένει μόλιςένα 24ωρο από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ  και την Πέμπτη ακολουθεί το Συμβούλιο Κορυφής, όπου κυρίαρχο θέμα θα είναι η τουρκική επιθετικότητα και οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ξαφνικά αρχίζει να καλλιεργείται κλίμα αισιοδοξίας για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Διαλλακτικότητα ως πρόσχημα

Με δηλώσεις αξιωματούχων σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσιγκτον, στις οποίες προστέθηκε σήμερα tweet του Γάλλου προέδρου Μακρόν, επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Ερντογάν “έχει κάνει πίσω”.  Δίνεται έτσι το μήνυμα ότι υπάρχει έδαφος διαλόγου – άρα η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει, ακόμη κι αν χρειάζεται να “βάλει λίγο νερό στο κρασί της”.

Την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ελληνική πλευρά. Την αποδέχεται όμως ως πρόσχημα, προκειμένου να μην αρνηθεί την έναρξη διερευνητικών επαφών, για την οποία πιέζουν Γερμανοί, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο οι πυρετώδεις παρασκηνιακές διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο, με στόχο να επιτευχθεί μία κατ' αρχήν συγκατάθεση των δύο πλευρών πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ τη Δευτέρα. Θα ακολουθήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων μέχρι την Πέμπτη, πριν από το Συμβούλιο Κορυφής.

Προστατεύουν τις τράπεζες τους

Το μήνυμα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα είναι ότι  πρέπει να αρκεσθεί σε μιά μάλλον “συμβολική” κίνηση  από πλευράς ΕΕ, που θα περιλαμβάνει κυρώσεις μόνο για τα τουρκικά πλοία «Barbaros» και «Yavuz», τα οποία συνεχίζουν τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ θα προτείνει στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ να μην προβλεφθούν κυρώσεις για τις πρόσφατες ενέργειες της Αγκυρας με το “Oruc Reis”.

Οπως αναφέρεται από έγκυρες διπλωματικές πηγές, πολλές δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν να επιβληθούν τώρα ουσιαστικές κυρώσεις που θα έπλητταν την τουρκική οικονομία και θα αποδυνάμωναν περαιτέρω τη λίρα, γιατί αυτό θα προκαλούσε τεράστιες ζημίες σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Επισημαίνεται ότι ισπανικές, γερμανικές, γαλλικές, ιταλικές και ολλανδικές τράπεζες  έχουν τοποθετημένα περί τα 173 δισ. ευρώ σε τουρκικά κρατικά ομόλογα και σε δάνεια προς μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις.

 Χ. Ν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα