Χρηστικά

Ποινές «φωτιά» για τους παράτυπους εργοδότες - Τι ισχύει για αδήλωτη, υποδηλωμένη εργασία


Επανόρθωση της ζημιάς που υπέστη ο εργαζόμενος και ακύρωση της καταγγελίας απόλυσης προβλέπει το ν/σ του υπουργείο Εργασίας

Aυστηροποιείται το ποινολόγιο για τους εργοδότες που παραβιάζουν τους εργατικούς όρους και συνθήκες εις βάρος των εργαζομένων και πιάνονται στη φάκα της Επιθεώρησης Εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, όπου το πρόστιμο για τους παραβάτες-εργοδότες αυξάνεται στις 10.500 και γίνεται αντίστοιχο μ’ αυτό που ισχύει για την αδήλωτη εργασία

Το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση προσθέτει νέες υποχρεώσεις στους εργοδότες και δημιουργεί προστατευτικό πλαίσιο στους εργαζόμενους. Καθιερώνει, μεταξύ άλλων,  νομική βάση αξίωσης κατά του εργοδότη για επανόρθωση της ζημίας του εργαζόμενου και προβλέπει ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης (εκδικητική απόλυση).

Ειδικότερα θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο, αντίστοιχου ύψους με το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, ήτοι 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, κυρίως κατά την προσέλευση στην εργασία, και την υπερωρία, η οποία διαπιστώνεται από σχετικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, επιβάλλεται στους εργοδότες.

Επίσης καθιερώνεται νομική βάση αξίωσης κατά του εργοδότη για επανόρθωση της ζημίας του εργαζόμενου, αν δεν τηρήσει ο εργοδότης τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινοτική Οδηγία που ακολουθεί το ν/σ του υπουργείου Εργασίας.

Επιπροσθέτως απαγορεύεται και επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που υπάρχει δυσμενής μεταχείριση του εργαζομένων, αλλά και των εκπροσώπων τους, αν αυτοί καταγγείλουν τον εργοδότη τους για μη συμμόρφωσή του στα προβλεπόμενα προστατευτικά πλαίσια της Οδηγίας.

Ακόμη προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης (εκδικητική απόλυση) αν διαπιστωθεί ότι αυτή προκλήθηκε λόγω άσκησης από τον εργαζόμενο των νομίμων δικαιωμάτων του που απορρέουν από την Οδηγία.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη χρήση της 

Το ν/σ προβλέπει την παροχή επιπλέον κίνητρων στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας.  Συγκεκριμένα να έχουν τη δυνατότητα να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II.

Με τον τρόπο αυτό η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου αποδεικνύεται σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας. Σε αυτή ασφαλώς τη δυνατότητα αρωγός είναι και η καταγραφή του ψηφιακού συμφωνημένου ωραρίου που συντελέστηκε από όλους τους εργοδότες  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού δικαίου της χώρας κατά το β εξάμηνο του 2021.

Η χρήση της ψηφιακής κάρτας αποτελεί κρίσιμο μέσο για την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας – πραγματικής αμοιβής, εξακριβώνοντας σε πραγματικό χρόνο την πραγματική έναρξή και τη πραγματική λήξη του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Μάλιστα στο πλαίσιο του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ εξετάζεται να δοθεί και δυνατότητα αυτοτελούς χτυπήματος της έναρξης και λήξης της υπερωρίας, ώστε με αυτοματοποιημένο τρόπο να μπορεί η Επιθεώρηση Εργασίας να εκτελεί τους ελέγχους της στους χώρους εργασίας , που ούτως ή άλλως ο διενεργούμενος έλεγχός της αφορά πάντα τους ευρισκόμενους εργαζόμενους στην επιχείρηση σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα