Χρηστικά

Ποιοι θα πληρώσουν «μαζεμένη» την ειδική εισφορά αλληλεγγύης!


Tα λογιστήρια των επιχειρήσεων δεν παρακρατούν την εισφορά, αλλά μπορεί να βεβαιωθεί εφάπαξ στο εκκαθαριστικό σημείωμα

Μαζεμένη θα πληρώσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους δεν γίνεται παρακράτηση του φόρου από τον Ιανουάριο του 2021. Ο λόγος είναι τα τεκμήρια, τα οποία λειτουργούν ως «κόφτης».

Ειδικότερα, για το 2021 έχει ανασταλεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Ιανουάριο, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, δεν παρακρατούν την ειδική εισφορά, από τις αποδοχές των εργαζομένων, με ετήσιες αμοιβές άνω των 12.000 ευρώ, οι οποίοι κανονικά θα πλήρωναν.

Όμως, η σχετική νομοθετική διάταξη προβλέπει ότι, για να ισχύσει η απαλλαγή από την εισφορά, θα πρέπει ο μισθωτός, να δηλώσει εισόδημα μεγαλύτερο των τεκμαρτών δαπανών που τον βαρύνουν.

Εάν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο και φορολογείται αναγκαστικά με τα τεκμήρια, για να απαλλαγεί από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, θα πρέπει να μην έχει φορολογηθεί με τα τεκμήρια και στα προηγούμενα δύο φορολογικά έτη.

Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί, θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης το έτος 2021, μόνο εφόσον δεν πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων για το 2021 και για τα έτη 2020 και 2019.

Πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι, αν ο φορολογούμενος εμπίπτει ή όχι στη φορολόγηση βάσει των τεκμηρίων, δεν το γνωρίζει εκ των προτέρων και φυσικά, δεν το γνωρίζει το λογιστήριο της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν γίνεται παρακράτηση της εισφοράς κάθε μήνα. Έτσι, το 2022 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Εφόσον δεν τους παρακρατήθηκε εισφορά αλληλεγγύης στη διάρκεια του 2021, εάν πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων, τότε το Taxisnet θα τους καταλογίσει ολόκληρη την εισφορά που αναλογεί στα εισοδήματα του 2021 στο εκκαθαριστικό σημείωμα του 2022.

Τι αναφέρει η σχετική διάταξη

Η σχετική αναφέρει πως: «Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Αν το εισόδημα προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 34, η απαλλαγή της παρούσας παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα με τα άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34.
Για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Αν το εισόδημα προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 34, η απαλλαγή της παρούσας παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα μετά άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34.
».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα