Επιχειρήσεις

Ποιος θα σώσει τα Notos Home & Galleries;


Αποχωρεί η KKR/Pillarstone, αναζητείται επενδυτής για τη μεγάλη αλυσίδα

Στον «αέρα» βρίσκεται πάλι το σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης της εταιρείας Notos Com, που διαχειρίζεται τα πολυκαταστήματα Notos Home και Notos Galleries, μία από τις μεγαλύτερες σε τζίρο αλυσίδες καταστημάτων μόδας, ειδών ένδυσης και οικιακού εξοπλισμού.

Το fund KKR που είχε αναλάβει την υλοποίησή του, αποχωρεί έχοντας βάλει ήδη 7 εκατ. ευρώ και αναζητεί διάδοχο επενδυτικό σχήμα.

Η εταιρεία ανήκει στον όμιλο Παπαέλληνα, που πρωταγωνίστησε επί δεκαετίες στον κλάδο καλλυντικών, επεκτάθηκε εν συνεχεία μέσω εξαγορών-συγχωνεύσεων στο λιανικό εμπόριο και οδηγήθηκε τελικά σε υπερχρέωση.

Η Notos Com έχει συσσωρεύσει χρέη της τάξεως των 220 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και προμηθευτές, ενώ ο ετήσιος τζίρος της είναι περίπου 115 εκατ. ευρώ και τα οικονομικά της αποτελέσματα αρνητικά, με ετήσιες ζημίες 14 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα αναγκάσθηκε να βάλει λουκέτο στο μεγάλο κατάστημά της επί της Πλατείας Κοτζιά, για να περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες

Λόγω της θέσης που έχει στην αγορά  και των δυνατοτήτων της, η εταιρεία προσείλκυσε το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών,  που ανέλαβαν να τη σώσουν και να την εξυγιάνουν, προκειμένου να την πουλήσουν εν συνεχεία με μεγάλο κέρδος.

Το σχέδιο που πάγωσε

Το εγχείρημα ανέλαβε η αμερικανική «Kohlberg Kravis Roberts & Co» («KKR») μέσω της Pillarstone, μιάς ευρωπαϊκής πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει για τη διαχείριση κόκκινων δανείων.
Συμφώνησε με τις πιστώτριες τράπεζες και την οικογένεια  Παπαέλληνα σε ένα σχέδιο διάσωσης της Noto Com. Προβλέπει  χρηματοδότηση 14 εκατ. από την ΚΚR, αναδιάρθρωση δανεισμού με κούρεμα και αναχρηματοδοτήσεις, καθώς και μετοχοποίηση μέρους των υποχρεώσεων.

Ετσι η KKR και οι τράπεζες θα αποκτούσαν από 50% των μετοχών της Notos Com, ενώ η οικογένεια Παπαέλληνα θα περιορίζονταν αρχικά σε συμβολικό ποσοστό συμμετοχής και εν συνεχεία θα αποχωρούσε.

Όμως, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση υλοποίησης του, το σχέδιο παγώνει: Η KKR που ήταν αρχικτέκτων και χρηματοδότης του, «τα βρήκε μπαστούνια» στην ελληνική αγορά κόκκινων δανείων και αποχωρεί, εγκαταλείποντας και την προσπάθεια διάσωσης της μεγάλης αλυσίδας.

Ψάχνει λοιπόν υποψήφιο επενδυτή, ο οποίος θα είναι διατεθειμένος να διαθέσει περί τα 25 εκατ. ευρώ για να αναλάβει τον μετοχικό έλεγχο της Notos Com και να συνεχίσει της προσπάθεια διάσωσης-ανάταξης και εξυγίανσης της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες διαπραγματεύσεις έχουν γίνει με αμερικανικά και βρετανικά funds, τα οποία εκπροσωπούν και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

 Χρηματοδότηση

Τραπεζικά στελέχη που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της Notos Com,  εκτιμούν ότι η εταιρεία θα χρειασθεί σε πρώτη φάση κεφαλαιακή «ένεση» 10 εκατ. ευρώ, συν 7 εκατ. ευρώ που πρέπει να επιστραφούν στην KKR/Pillarstone. Αλλα 8 εκατ. θα χρειασθούν σε βάθος διετίας για την απρόσκοπτη λειτουργία της αλυσίδας.
Σημαντικός θα είναι ο ρόλος των τραπεζών, που θα χρειασθεί να κουρέψουν απαιτήσεις και να παράσχουν νέα χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης