Ελλάδα

Πολάκης: Ρεμούλα 600 εκατ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ


 Δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση επιδημιολογικών κινδύνων και μετατράπηκε σε μηχανισμό διασποράς δημόσιου χρήματος. Περίπου 650 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν την περίοδο 2003-2014 με σκανδαλώδεις συμβάσεις σε υπερτιμολογημένες - και κατά κανόνα άχρηστες - προμήθειες, σε media και σε πρόσωπα της διαπλοκής, για δήθεν προσφερθείσες υπηρεσίες.

Ενδεικτικές περιπτώσεις, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες που ερευνώνται από εισαγγελείς ή αποτελούν αντικείμενο ποινικών διώξεων:

- Χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, το ΚΕΕΛΠΝΟ αγόρασε τεράστια ποσότητα εμβολίων, που επαρκούσαν για όλη την... Αφρική  και τελικά πετάχθηκαν.

- Μετά από "φωτογραφικό" διαγωνισμό αγόρασε ημιτελές γραφείων έναντι 11 εκατ. ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία ήταν μόλις 3 εκατ.

- Πλήρωνε τεράστια ποσά σε κανάλια, εφημερίδες και ανύπαρκτα sites για δήθεν "ενημέρωση του κοινού", που δεν περιλάμβανε τίποτε πέραν της συνήθους ύλης τους.

Μερικές από τις αμέτρητες και κραυγαλέες περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, διακίνησης «μαύρου» πολιτικού χρήματος και διαπλοκής ΜΜΕ- πολιτικής, παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο»

Οπως είπε ο υπουργός, στη δεκαετία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως το 2014  διακινήθηκαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω από 600-700 εκατ. ευρώ. Η «αμαρτωλή» πορεία του ξεκίνησε με την εκμετάλλευση του σκανδαλώδους νομοθετικού πλαισίου, το οποίο στο όνομα αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων περιλάμβανε πολύ ελαστικό πλαίσιο για τις διαδικασίες προμηθειών και υπηρεσιών.

Την περίοδο πριν και μετά την Ολυμπιάδα πέρασαν από εκεί εκατοντάδες εκατομμύρια για την αντιμετώπιση επιδημιών και ασθενειών όπως η γρίπη, το AIDS/HIV κλπ.

Δάνειο 200 εκατ. για εμβόλια που πετάχτηκαν

Ο κ. Πολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ αγοράστηκαν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια για τη γρίπη, που θα μπορούσαν να καλύψουν όλη την Αφρική, όταν ήδη τα αποτελέσματα της επιδημίας σε άλλες χώρες είχαν δείξει ότι δεν ήταν τόσο σημαντική όσο αναμενόταν.

Με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δανειοδοτήθηκε με 200 εκατ. ευρώ για να αγοραστούν τα συγκεκριμένα εμβόλια. Τελικά για την αγορά τους χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ τα εμβόλια καταστράφηκαν, αφού δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ κατέληξαν να χρηματοδοτήσουν διάφορες χορηγίες, συνέδρια, συμπόσια, εκδηλώσεις, με λίγα λόγια «γλεντήθηκαν», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Πολάκης ανέφερε επίσης την σκανδαλώδη διαδικασία αναζήτησης κτιρίου για το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου υπήρξαν «φωτογραφικές» προδιαγραφές, όπως να απέχει μέχρι 300 μ. από το προηγούμενο κτίριο, να είναι ημιτελές, να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις ο κάθε όροφος και η ψευδοροφή του.

Τελικά, αγοράστηκε με 11 εκατ. ευρώ ένα κτίριο με αντικειμενική αξία 3 εκατ. ευρώ, ενώ η αποπεράτωσή του κόστισε άλλα 18 εκατ. ευρώ.

Κάμερες σε εικοσαπλάσια(!) τιμή

Τρίτη κραυγαλέα περίπτωση, πάλι κατά την περίοδο της έξαρσης της επιδημίας γρίπης, ήταν η αγορά θερμικών καμερών για τα αεροδρόμια και άλλα σημεία εισόδου στην χώρα μας.

Ενώ η ακριβότερη κάμερα σήμερα τιμολογείται στα 10.000-12.000 ευρώ, το ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζεται να πλήρωσε  220.000-230.000 ευρώ για κάθε μία

Οι διαφημιστικές δαπάνες

Η ροή χρήματος προς "ημετέρους" προσέλαβε οργιώδεις διαστάσεις από το 2007-2008 μέχρι και το 2014, συνέχισε ο κ. Πολάκης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2014, χρονιά μνημονίων, περικοπών και μιζέριας, δόθηκαν 5,8 εκατ. ευρώ σε διαφημιστική δαπάνη σε ΜΜΕ, sites κάθε κατηγορίας, περιοδικά, επαρχικά ΜΜΕ κλπ.

«Πρώην συνέταιροι του Άδωνι χρηματοδοτήθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ... Site φτιάχτηκε στο όνομα μητέρας πολιτευτή της ΝΔ, πήρε 85.000 ευρώ και έκλεισε σε ένα χρόνο», είπε ο κ. Πολάκης, αναφέροντας και σειρά άλλων περιπτώσεων, όπως h τοποθέτηση banner για τρεις μήνες με κόστος 15.000 ευρώ.

«Υπάρχουν δεκάδες χαρτιά που έχουν κατατεθεί στους εισαγγελείς», συνέχισε ο υπουργός. Από 19.000 ευρώ δόθηκαν στις εφημερίδες "Καρφί και "Παραπολιτικά" προκειμένου να δημοσιευτεί άρθρο με τίτλο «Πολυομυελίτιδα στη Συρία»...
Στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna δόθηκαν τη μία χρονιά 250.000 ευρώ και και την επομένη 750.000 ευρώ για να διοργανώσει... βραβεία ήθους.

Η σύζυγος του Στουρνάρα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πολάκης στην εμπλοκή της συζύγου του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, η οποία ανέλαβε την προώθηση διάφορων ενημερωτικών κινήσεων για τον καρκίνο.

«Δεν στέκομαι στο ότι δεν είναι μεταδοτικό νόσημα, άρα δεν αποτελέι αντικείμενο του ΚΕΕΛΠΝΟ», είπε ο κ. Πολάκης. «Ομως, αντί να δώσουν 20.000-30.000-100.000 ευρώ, να δημιουργηθούν spot που υποχρεούνται εκ του νόμου να τα μεταδώσουν δωρεάν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, δόθηκε 1,5-2 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί αυτή η προβολή. Δεν υπάρχουν μάλιστα παραστατικά ότι όντως προβλήθηκαν»

Όλα αυτά, περιλαμβάνονται σε πολλές αναφορές που είχαν πάει στην εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά δυστυχώς όσο ήταν επικεφαλής εκεί η κ. Ράικου, «τα κράταγε στο συρτάρι, την κ. Στουρνάρα δεν την προχώρησε καθόλου, χωρίς παράλληλα να εκδώσει και απαλλακτικό βούλευμα», όπως υπογράμμισε.

Δαπάνες εκατομμυρίων χωρίς παραστατικά

Σε περιπτώσεις όπως ο Υγειονομικός Χάρτης ή το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, μερικά εκατομμύρια δόθηκαν χωρίς να δημιουργηθεί τίποτε, συνέχισε ο κ. Πολάκης.

Υπάρχει επίσης άλλο ένα πόρισμα που «πάει κι έρχεται στην εισαγγελία» ήδη πριν αναλάβει την εξουσία η κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι η χρηματοδότησης του ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ με 10 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέων δομών στήριξης τοξικοεξαρτημένων με πρόσληψη νέου προσωπικού.

Η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ έγινε  για πρόσληψη περίπου 120-130 ατόμων χωρίς να υπάρχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Η απόφαση δεν βγήκε ποτέ, όμως το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδότησε τον ΟΚΑΝΑ με 10 εκατ. ευρώ κατ' αρχήν (η συμφωνία ήταν για 20 εκατ. ευρώ). Περίπου οκτώ μήνες μετά, ο ΟΚΑΝΑ επανήλθε ζητώντας τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ. Εγινε έλεγχος και φάνηκε ότι από τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ,  τα 5-7 εκατ. ευρώ ξοδεύτηκαν χωρίς παραστατικά - και χωρίς να  γίνει καμία πρόσληψη.

Εισαγγελική ολιγωρία

Είναι μία ιστορία που έχει ξεκινήσει από το 2013 (το 2014 έγινε ο έλεγχος). Υπάρχει διαδικασία πινγκ-πονγκ με την εισαγγελία, που ενώ έχει δύο πορίσματα στα χέρια της, ζητάει και τρίτο για να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες. «Είναι συνειδητή καθυστέρηση», είπε ο κ. Πολάκης. «Εμπλέκονται η πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Κρεμαστινού, η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μαλλιώρη, επί υπουργίας Λοβέρδου ...  Η έρευνα πελαγοδρομεί ανάμεσα σε Εισαγγελία, ΣΕΥΠ, υπηρεσίες και τελικά δεν ασκείται δίωξη ... Το πάνε για παραγραφή».

Επίσης, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ προσλήφθηκε προσωπικό (και υπάρχουν διώξεις και δικαστήρια σε εξέλιξη). Το 2005-2006 έγιναν προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι υπάλληλοι αυτοί μετά μονιμοποιήθηκαν και κάποιοι μετατάχθηκαν στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

«Δεν είναι ένα το σκάνδαλο, είναι δεκάδες ξεχωριστές περιπτώσεις. Για κάποιες της περιόδου 2004-2005-2006 έχουν ασκηθεί διώξεις ... αυτός είναι ο λόγος που, παρά την δικαστική καθυστέρηση, διώξαμε πέρυσι τον κ. Παπαδημητρίου, που έχει κατηγορηθεί για απιστία και κατάχρηση δημόσιου χρήματος σε υπόθεση 300.000 ευρώ για τη βιοτρομοκρατία ... Υπάρχει η ιστορία με τον τότε πρόεδρο κ. Χατζάκη... Αυτές είναι υποθέσεις του 2003, 2004, 2005, που εκδικάζονται τώρα», κατέληξε ο αν. υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις