Ενέργεια

Πόλεμος για το ρεύμα: Πάροχοι εναντίον ΔΕΗ


Ενισχύουν τη ΔΕΗ τα κυβερνητικά μέτρα, ετοιμάζουν αντεπίθεση οι ιδιώτες πάροχοι

Πλήρη ανατροπή σκηνικού στην αγορά λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας τείνει να προκαλέσει η παρέμβαση της κυβέρνησης για τη στήριξη των καταναλωτών ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές χονδρικής, καθώς οι ιδιώτες πάροχοι φοβούνται ότι θα μειώσει ή και θα σταματήσει τη ροή της εξόδου καταναλωτών από τη ΔΕΗ, ενισχύοντας τον δεσπόζοντα πάροχο της αγοράς, παρά τη δέσμευση που υπάρχει για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50%.

Σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας αναμενόταν να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνέδεσε την πολιτική για την ανακούφιση των καταναλωτών από τις αυξήσεις με την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, με τρόπο που, όπως υποστηρίζεται από τις εταιρείες, δημιουργεί στο καταναλωτικό κοινό την εντύπωση ότι η ΔΕΗ είναι ο πάροχος που θα προσφέρει την καλύτερη τιμολόγηση.

Όπως προκύπτει και από τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα, οι εκπτώσεις που θα προσφέρει η ΔΕΗ αποτελούν κύριο συστατικό της πολιτικής της κυβέρνησης για την ανακούφιση των νοικοκυριών. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι η επιδότηση μέσω του υπό σύσταση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα είναι στα 9 ευρώ μηνιαίως, και θα αφορά τις πρώτες 300 KVh κατανάλωσης. Η ΔΕΗ με τις εκπτώσεις που δίνει θα συμβάλλει με ποσά που κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ. Σημειώνεται ότι η επιπλέον έκπτωση 30% της ΔΕΗ προσφέρεται σε καταναλώσεις έως 600 κιλοβατώρες το μήνα και υπολογίζεται ότι με αυτό το μείγμα επιδότησης από το κράτος και έκπτωσης από τη ΔΕΗ η ελάφρυνση θα φτάσει να καλύπτει το 80% των καταναλωτών.

Ο κ. Σκρέκας επιχείρησε να αντικρούσει τις αιτιάσεις περί ευνοϊκής μεταχείρισης της ΔΕΗ από την κυβέρνηση, σημειώνοντας σε σημερινές του δηλώσεις ότι: «Είναι μία αγορά όπου ο καθένας πρέπει να πουλάει με όρους βιωσιμότητας. Ο καθένας, ανάλογα με τις δυνατότητες του, θα προχωρήσει, θα αναπτυχθεί, δεν θα αναπτυχθεί, αυτή είναι η ελεύθερη αγορά. Τα πράγματα είναι απλά. Μια εταιρία για να επιβιώσει πρέπει να έχει πελάτες και να βγάζει κέρδη».

Από την πλευρά τους, οι ιδιώτες πάροχοι υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που παρουσιάζεται η κρατική παρέμβαση έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές, ακόμη και αν είναι δυσαρεστημένοι με τους λογαριασμούς που ελάμβαναν το τελευταίο διάστημα από τη ΔΕΗ, βλέπουν τώρα τις ανακατατάξεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική και αποφεύγουν να κάνουν κινήσεις για αλλαγή παρόχου, κάτι που αντικειμενικά λειτουργεί υπέρ του δεσπόζοντα παρόχου, το μερίδιο του οποίου θα έπρεπε να μειώνεται για να λειτουργήσει εύρυθμα η αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η ΔΕΗ σκοπεύει να προσφέρει και έξτρα έκπτωση στους καταναλωτές, πέραν της έκπτωσης κατά 30%. Το ποσοστό της επιπλέον έκπτωσης δεν έχει προσδιορισθεί. Οι ιδιώτες πάροχοι πιέζουν την κυβέρνηση να αποτρέψει αυτή την πρόσθετη έκπτωση και να μην γίνουν άλλες «επιθετικές» ενέργειες από τη ΔΕΗ, που θα προκαλέσουν στρέβλωση στην αγορά, όπως τονίζουν οι εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιωτικές εταιρείες περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να ανακοινώσουν αλλαγές στη δική τους εμπορική πολιτική, που σε γενικές γραμμές, έως τώρα, στηριζόταν σε παροχή χαμηλότερων χρεώσεων από τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με εκπτώσεις έως και 50% στους συνεπείς πελάτες, στόχος των οποίων ήταν να προσελκύσουν το καλύτερο κομμάτι της πελατειακής βάσης.

Με τα νέα δεδομένα των εκπτώσεων από τη ΔΕΗ, η ψαλίδα ανάμεσα στα τιμολόγιά της και σε αυτά των ιδιωτικών παρόχων κλείνει αρκετά και θα χρειασθεί να προσφέρουν αρκετά σημαντικές πρόσθετες εκπτώσεις για να καλύψουν τη διαφορά, ώστε να διατηρηθεί ένα ισχυρό κίνητρο στους καταναλωτές για να μετακινηθούν από τη ΔΕΗ σε ιδιωτικές εταιρείες. Είναι πιθανό, επίσης, να αυξηθούν τα ήδη υψηλά ποσοστά εκπτώσεων για τους συνεπείς πελάτες.

Όπως έχει γράψει το Σin, στοιχεία που δημοσιεύονται στο σχέδιο μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς ενέργειας δείχνουν ότι τη διετία 2019 - 2020 «ξύπνησε» ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, που, παρότι τυπικά ήταν απελευθερώμενη εδώ και χρόνια, βρισκόταν για διάφορους λόγους σε στασιμότητα, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των καταναλωτών μεταξύ των διαφορετικών παρόχων.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον πίνακα:

  • Το 2019 ήταν ο πρώτος χρόνος μεγάλης αύξησης του ποσοστού των συνδρομητών που άλλαξαν πάροχο, καθώς σχεδόν διπλασιάσθηκε, από το 4,51% στο 8,5%. Τα προηγούμενα χρόνια καταγραφόταν επίσης αύξηση, αλλά με αργούς ρυθμούς. Τη διετία 2014 - 2015 το ποσοστό ήταν κοντά στο μηδέν και προοδευτικά αυξήθηκε στο 4,51% το 2018.
  • Εξαιρετικά ενδιαφέρον, όμως, είναι το φαινόμενο που παρατηρήθηκε το 2020, καθώς το ποσοστό συνδρομητών που άλλαξαν πάροχο μειώθηκε ελαφρώς, από 8,5% σε 7,8%. Ομως αυτοί οι συνδρομητές που μετακινήθηκαν αντιπροσώπευαν σχεδόν τετραπλάσιο ποσοστό της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, από 2,22% το 2019 σε 8,12% το 2020. Όπως όλα δείχνουν άλλαξε το μείγμα των καταναλωτών που αλλάζουν πάροχο και προστέθηκαν περισσότερες επιχειρήσεις, που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση από τα νοικοκυριά.

Οι αλλαγές παρόχων

revma_allages_paroxon

Οι αλλαγές παρόχου γίνονται κυρίως από τη ΔΕΗ προς τις ιδιωτικές εταιρείες, αλλά πλέον είναι αρκετά σημαντικός και ο αριθμός των συνδρομητών που μετακινούνται από μια ιδιωτική εταιρεία σε μια άλλη, αναζητώντας την καλύτερη προσφορά στα τιμολόγια. Πάντως, η ΔΕΗ παρέμεινε και το 2020 κυρίαρχη στη λιανική αγορά, με μερίδιο 70%, παρότι έχει μειωθεί σε ποσοστό μόλις 33% το μερίδιό της στην παραγωγή ενέργειας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις