Αγορές

Πολιτικό ρίσκο και μετά τις εκλογές βλέπουν διεθνείς οίκοι


Πιθανή σύγκρουση με τους Ευρωπαίους για τα δημοσιονομικά, ανησυχίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Επιφυλάξεις για τη μετεκλογική πορεία της Ελλάδας αρχίζουν να διατυπώνουν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, αξιολογώντας εκ νέου το πολιτικό ρίσκο, μετά την ευφορία που έφερε στις αγορές το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που τροφοδότησε προσδοκίες για εκλογή μιας κυβέρνησης της ΝΔ με πιο φιλική στάση προς τις αγορές και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Όπως φαίνεται από δύο νεότερες εκθέσεις της HSBC και της UBS, οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλό ρίσκο στην εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος που έχει παρουσιάσει η ΝΔ, ενώ διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο του 2020, αξιολογείται ως ένας δύσκολος σταθμός για την επόμενη κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα συνολικότερα.

Η HSBC επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ΝΔ έχει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και, με βάση την προβολή των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι θα μπουν στη Βουλή και δύο νέα, μικρά κόμματα (ΜέΡΑ 25 – Ελληνική Λύση), η ΝΔ θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία, αλλά με μια μάλλον ισχνή αυτοδυναμία (152 βουλευτές).

Η ΝΔ έχει υποσχεθεί μεγάλες μειώσεις φόρων, σημειώνει ο οίκος: μείωση του συντελεστή φόρου στα εταιρικά κέρδη από 28% σε 20% σταδιακά, μείωση του φόρου στα μερίσματα, του συντελεστή στα χαμηλά εισοδήματα, του ΦΠΑ και του φόρου ακίνητης περιουσίας, καθώς και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων για τις επενδύσεις.

Η HSBC αμφισβητεί, όμως, ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοσθεί, σημειώνοντας ότι η ΝΔ θέλει να χρηματοδοτήσει τη μείωση φόρων με περικοπές δαπανών, χωρίς να έχει προσδιορίσει ποιες ακριβώς είναι οι περικοπές που σχεδιάζει, καθώς μάλιστα ήδη έχουν γίνει μεγάλες περικοπές δαπανών στα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έτσι, δεν παύει να υπάρχει ο κίνδυνος αποκλίσεων από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και διαφωνιών της επόμενης κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η HSBC υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε αντιμετωπίσει και περισσότερες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις εναντίον της πολιτικής της. «Προώθηση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων μπορεί να φέρει την κυβέρνηση ΝΔ αντιμέτωπη με τη λαϊκή δυσαρέσκεια», τονίζει ο οίκος.

Την ίδια ώρα, η UBS σημειώνει σε έκθεσή της για το χρέος και τις εκλογές ότι οι βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου δεν θα ξεκαθαρίσουν οριστικά το πολιτικό σκηνικό της επόμενης τετραετίας, καθώς επίκειται τον Ιανουάριο του 2020 η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο οίκος δεν λαμβάνει υπόψη στους υπολογισμούς του τη διαδικασία αναθεώρησης του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, που άρχισε από την προηγούμενη Βουλή και να αναμένεται να ολοκληρωθεί από τη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Η πρόταση που έχει ψηφισθεί προβλέπει την ένταξη του άρθρου 32 του Συντάγματος στις προς αναθεώρηση διατάξεις, ώστε να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου από τις εκλογές.

Η UBS υπογραμμίζει ότι  η ΝΔ, ακόμη και αν πετύχει αυτοδυναμία, έχει μεγάλο κίνητρο να συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ, λόγω και της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο, για την οποία θα απαιτηθούν τουλάχιστον 180 ψήφοι. Εάν η ΝΔ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 180 ψήφους, θα «πέσει», όπως έγινε και στις αρχές του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο οίκος, καθαρό τοπίο για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία θα προκύψει μετά την προεδρική εκλογή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις