Πολιτική

Πολυσύνθετο παζλ για το ελληνικό χρέος


ΔΝΤ, Γερμανία και προσφυγικό παράγοντες-ρυθμιστές των εξελίξεων

Μπορεί το θέμα να τέθηκε στο τραπέζι από τα πιο επίσημα χείλη (Γερούν Ντάισελμπλουμ) η πρόοδος όμως μόνο εμφανής δεν είναι. Ο λόγος για το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνση του, ένα πολύσύνθετο θέμα που εξαρτάται από τις διαφορετικές απόψεις των Θεσμών, την έκβαση της αξιολόγησης, τις διεθνείς εξελίξεις και το προσφυγικό...ακόμα και από την πολιτική συγκυρία στην Γερμανία. 

Συνδέοντας τα κομμάτια του παζλ, το ΔΝΤ παραμένει πιστό στην άποψη του για σημαντική ελάφρυνση, στοιχείο μεταξύ άλλων, που θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικά. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και άλλοι ευρωπαϊοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν την διευθέτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος, η Γερμανία όμως (που επιθυμεί φυσικά την συμμετοχή του Ταμείου) ρίχνει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών. Ενδεικτική ήταν άλλωστε η άμεση τοποθέτηση σε όλα αυτά του ισχυρού άντρα της γερμανικής οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως δεν έχει επιχειρήματα για να πείσει γερμανούς βουλευτές και πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση. Επισήμανε δε πως δεν υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα πριν το 2025 και το ζήτημα θεωρείται περίσσότερο "γοήτρου".

Παράγοντες κοντά στις διαπραγματεύσεις διαβλέποντας την δυσκολία μεν να περάσουν όλα τα δύσκολα αιτήματα των δανειστών σε αυτήν την φάση, αλλά την ανάγκη δε να "ολοκληρωθεί" η διαβούλευση και να περάσει σε άλλη "φάση" τονίζουν πως η λύση θα βρεθεί σε πολιτικό επίπεδο. 

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας εκτίμησε πως στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 15 Απριλίου δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Εκεί, αναμένεται να διευθετηθεί και μεγάλο μέρος των κινήσεων για λογαριασμό του Ταμείου.

Σε συνέντευξη του ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Οre μιλώντας για το χρέος σημείωσε: "Όπως γνωρίζετε, αυτή είναι μια δέσμευση που έδωσε και μια δέσμευση που ανέλαβε το Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου 2012, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, και εάν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε οι εταίροι θα λάβουν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη τηρηθεί. Ελπίζω ότι οι εταίροι, αλλά και το ΔΝΤ, θα είναι σε θέση να τηρήσουν αυτή την δέσμευση, γιατί δεν επρόκειτο απλώς για μια υπόσχεση, αλλά για μια συμφωνία.

Εν κατακλείδι, αρκετοί είναι οι παράγοντες -και στο κυβερνητικό στρατόπεδο- που δεν θέτουν το ζήτημα ως σημαντικό "επικοινωνιακό" στόχο μόνο από την άποψη της υλοποίησης των κυβενητικών δεσμεύσεων αλλά και από το γεγονός ότι θα αποτελέσει ένα "ψυχολογικό εφαλτήριο". Μια κίνηση που θα μπορέσει να αφυπνίσει κεφάλαια στο εσωτερικό της χώρας ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και ένα ισχυρότερο κάλεσμα προς τους ξένους επενδυτές.  

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις