Χρηστικά

'Ολα τα κόλπα για τη νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος!


Το «σπάσιμο» σε πολλούς λογαριασμούς εσωτερικού ή εξωτερικού, οι αποδέκτες και το ανακάτεμα με νόμιμο χρήμα, σύμφωνα με τον «Οδηγό» της ΑΑΔΕ

Τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολουθεί το «μαύρο χρήμα» προκειμένου να νομιμοποιηθεί, περιγράφει «οδηγός» της ΑΑΔΕ, με τον οποίο εφιστά την προσοχή στους ελεγκτές της αλλά και στους υπαλλήλους των τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιρειών, καθώς και σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Με δεδομένα τα μεγάλα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, όπως Siemens, Ολυμπιακοί Αγώνες, εξοπλιστικά (με φυλάκιση δύο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ), την Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ, η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος αποτελεί προτεραιότητα για τις ελεγκτικές αρχές.

Η επιτυχία της εύρεσης των λογαριασμών του Γιάννου Παπαντωνίου, μετά από σχεδόν 15 χρόνια, αναπτέρωσε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αρχών, ότι τίποτε πλέον δεν είναι αδύνατο, όταν υπάρχει σαφής βούληση για την πάταξη της διαφθοράς και το κυριότερο, όταν δεν υπάρχουν «στεγανά».

Οι διαδρομές του «μαύρου χρήματος»

Στην χθεσινή συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής με εκπροσώπους των φορέων, τους ενεχυρίασε και έναν «οδηγό» με τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι, στην προσπάθειά τους να νομιμοποιήσουν χρήμα, το οποίο προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες.
Ειδικότερα τα στάδια που ακολουθούνται είναι τα ακόλουθα:

Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

  • Μετατροπή ή μεταβίβαση περιουσίας εν γνώσει ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα (π.χ. τρομοκρατία, ναρκωτικά, δωροδοκία, απάτη, σωματεμπορία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή)
  • Απόκρυψη ή συγκάλυψη της αλήθειας αναφορικά με τη φύση, προέλευση και διάθεση περιουσίας εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα
  • Απόκτηση, κατοχή ή χρήση περιουσίας εν γνώσει, κατά το χρόνο κτήσης, ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα 
  • Χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα με την τοποθέτηση σε αυτόν ή τη διακίνηση μέσω αυτού εσόδων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στάδια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

  • Στάδιο τοποθέτησης: Το ρευστό χρήμα διοχετεύεται και αναμειγνύεται µε νόμιμα κεφάλαια ή απλά κατατίθεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής τα έσοδα των εγκληματικών ενεργειών δεν έχουν πλέον μορφή ρευστού χρήματος
  • Στάδιο διαστρωμάτωσης: Στόχος σε αυτό το στάδιο είναι η απόκρυψη της εγκληματικής προέλευσης των προϊόντων. Τα χρήματα μεταφέρονται και διαιρούνται συχνά μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών χωρών, ατόμων ή εταιρειών.

Στάδιο ενσωμάτωσης:

Α) Δικαιολόγηση: Δημιουργία μιας φαινομενικά νόμιμης προέλευσης των προϊόντων παράνομης δραστηριότητας π.χ. αγορά και πώληση ακίνητης περιουσίας, επινόηση κερδών από τυχερά παίγνια, κληρονομιές κ.λ.π., υποτιμολόγηση, υπερτιμολόγηση 
Β) Επένδυση: Χρήση προϊόντων παράνομης δραστηριότητας για ίδιο όφελος, π.χ. κατανάλωση (τρόπος ζωής, κοσμήματα, οχήματα) και επένδυση (π.χ. ακίνητη περιουσία, αξιόγραφα, χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα