Τράπεζες

Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια – Προβλέπεται μείωση 1% μέχρι τον Δεκέμβριο


Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25% - Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις μειώσεις το 2024

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πατήσει το κουμπί της μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο και έως τον Δεκέμβριο του 2024, το βασικό επιτόκιο καταθέσεων θα έχει υποχωρήσει κατά 1%, δηλαδή στο 3% από το 4%. Σ’ αυτές τις εκτιμήσεις συγκλίνουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις θα διαρκέσουν ως τα τέλη του 2025.

Ακολουθώντας μια σταθερή πορεία μείωσης 0,25% των επιτοκίων κάθε τρίμηνο, το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 2,25% έως τα τέλη του 2025. Σ' ό,τι αφορά στην τρέχουσα χρονιά, η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%. Ο μειωμένος πληθωρισμός και οι φθίνουσες πιέσεις του κόστους, επισημαίνουν οι αναλυτές, είναι βασικοί παράγοντες που θα οδηγήσουν σε ταχύτερη χαλάρωση.

«Δεδομένου ότι η έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον φαίνεται να έχει σχεδόν αποφασιστεί, η προσοχή θα στραφεί τώρα στο τι θα καθορίσει την ταχύτητα της νομισματικής χαλάρωσης», δήλωσε ο οικονομολόγος της Dekabank, Κρίστιαν Τέντμαν, προσθέτοντας πως «τα μέλη του Συμβουλίου δεν φαίνεται να έχουν κοινή αντίληψη για την εξάρτηση από τα δεδομένα».

Το δημοσίευμα του Bloomberg επικαλείται τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα που υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι και τέσσερις συνολικά φέτος θα ήταν «λογικές» δεδομένων των προοπτικών. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει αντίρρηση όσον αφορά για πρώτη μείωση τον Ιούνιο, αλλά μόνο αν το επιτρέπει η οικονομία.

Όλα αυτά είναι πιθανά δεδομένου του ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τις προσπάθειές της να επιτύχει τον πληθωριστικό στόχο του 2% το επόμενο έτος. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι της έρευνας θεωρούν ότι οι κίνδυνοι για τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, δη για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, αν και περίπου το ένα τρίτο προβλέπει ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις το 2025 και το 2026.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε μειώσεις επιτοκίων ήδη από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να σηματοδοτήσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι υπερβολικά επιθετικές προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων είναι αδικαιολόγητες και αντιπαραγωγικές», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της Scope Ratings, Ντένις Σεν, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Τι θα κάνει η Fed – Πώς επηρεάζεται η ΕΚΤ

Οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος περίπου 90 μονάδες βάσης για χαλάρωση φέτος, έναντι περίπου 70 μονάδων βάσης για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αυτή η διαφορά έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση του αν η Ευρώπη μπορεί να χαράξει τη δική της πολιτική πορεία ή θα αναγκαστεί τελικά να ακολουθήσει τις ΗΠΑ.

Μόνο το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι οι αποφάσεις της Fed δεν θα επηρεάσουν καθόλου την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ, έναντι του 36% οι οποίοι δήλωσαν πως το πιθανότερο είναι πως δε θα την επηρεάσουν.

Σύμφωνα, πάντως, με την επικεφαλής οικονομολόγο της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, Έλεν Ζέντνερ, η Fed θα βρεθεί κι αυτή σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων από τον Ιούνιο. «Αν η Fed προχωρήσει σε μείωση ακόμα και τον Μάιο, αυτό θα οφείλεται στον πληθωρισμό», δήλωσε η ίδια την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg. «Πιστεύω, όμως, πως μία τέτοια πρόωρη κίνηση είναι σχεδόν απίθανη, αλλά εξακολουθώ να εκτιμώ πως η κεντρική τράπεζα θα είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο».

Η Ζέντνερ υπογράμμισε ότι η προσδοκία της αγοράς για περίπου τρεις μειώσεις φέτος «είναι σύμφωνη με την άποψη της Fed».«Αναμένουμε τέσσερις μειώσεις. Στην πραγματικότητα περιμένουμε να επιταχύνουν τις μειώσεις των επιτοκίων το δ’ τρίμηνο του έτους. Δεν νομίζω ότι το χρονοδιάγραμμα του πότε οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα προβούν σε μειώσεις θα αποτελέσει ένα πραγματικό ζήτημα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα