Χρηστικά

Πότε σκάει η «χύτρα» των απολύσεων


Από τις 30 Ιουνίου λήγουν σταδιακά στο επόμενο τρίμηνο οι ρήτρες προστασίας των θέσεων απασχόλησης για χιλιάδες εργαζόμενους σε πληττόμενες και μη επιχειρήσεις

Από σκληρή δοκιμασία θα περάσει η αγορά εργασίας στους επόμενους μήνες, καθώς σταδιακά από τον Ιούλιο και μετά θα αρχίσουν να λήγουν οι προθεσμίες απαγόρευσης των απολύσεων, που ισχύουν για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είτε εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης είτε έκαναν χρήση προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Μέχρι και σήμερα και από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, οι απολύσεις είναι στον «πάγο», καθώς οι πληττόμενες επιχειρήσεις που έκαναν χρήση των μέτρων στήριξης, απαγορεύεται μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα να προβαίνουν σε απολύσεις.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το ποσοστό της ανεργίας να διατηρείται σχεδόν αμετάβλητο, αφού οι εργαζόμενοι των κλειστών ή των πληττόμενων επιχειρήσεων είχαν τεθεί σε αναστολή συμβάσεων, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, από την κατηγορία «απασχολούμενοι» ή «άνεργοι», για στατιστικούς λόγους μεταφέρθηκαν στην κατηγορία «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού».

Ωστόσο από τον Ιούλιο ξεπαγώνουν οι απολύσεις και οι επιχειρήσεις, εφόσον κρίνουν ότι έχουν πλεονάζον προσωπικό μπορούν να προβούν σε απολύσεις, εάν δεν εμπίπτουν σε κάποιας από τις κατηγορίες, για τις οποίες εξακολουθεί να υφίσταται δέσμευση. Αναλυτικότερα για το επόμενο διάστημα ισχύουν τα ακόλουθα:
Αναστολές Συμβάσεων: Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι τέθηκαν ή βρίσκονται ακόμη σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Με το άνοιγμα της αγοράς έχει περιοριστεί αισθητά το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας που σημαίνει ότι αίρεται σταδιακά η υποχρέωση διατήρησης της απασχόλησης στα ίδια επίπεδα.

Για τους εργαζόμενους των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων η προστασία αίρεται μετά την άρση του «προσωρινού λουκέτου» με κρατική εντολή, καθώς δεν υπάρχει ρήτρα προστασίας για τους εργαζόμενους μετά την άρση του κλαδικού lockdown. Οι εργοδότες δηλαδή που άνοιξαν κι εφόσον δεν κάνουν χρήση των αναστολών συμβάσεων ως ανοιχτοί – πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Για τους εργαζόμενους ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων, όπως επίσης και για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν και πλήττονται, η προστασία διαρκεί κατ' αρχήν για όσο χρονικό διάστημα κάνουν οι εργοδότες χρήση του μέτρου των αναστολών, αλλά και μετά το τέλος των αναστολών για χρονικό διάστημα ίσο ακριβώς σε διάρκεια με την διάρκεια των αναστολών. Το ισόχρονο διάστημα υπολογίζεται με βάση τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής των συμβάσεων.

Καθώς, όμως οι αναστολές συμβάσεων έχουν ήδη ολοκληρωθεί για τους περισσότερους εργαζόμενους και είναι ελάχιστοι εκείνοι που απομένουν σε αναστολή, η προστασία ατονεί, εκτός και αν η επιχείρηση δεσμεύεται από τη συμμετοχή της σε άλλα μέτρα.    

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Διαφορετικό καθεστώς ισχύει για τις επιχειρήσεις που έκαναν χρήση των Επιστρεπτέων Προκαταβολών. Σε εξέλιξη, αυτή την στιγμή, βρίσκονται οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές του 5ου, 6ου και 7ου κύκλου.
Συγκεκριμένα:

  • Όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 30 Ιουνίου 2021. 
  • Όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Ιουλίου 2021.
  • Οι περίπου 290.000 επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Αυγούστου 2021. 

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκε η συγκεκριμένη υποχρέωση, ανεξάρτητα για ποια περίπτωση επιστρεπτέας προκαταβολής πρόκειται, τότε θα ζητηθεί να επιστραφεί το σύνολο του ποσού που εισπράχθηκε.

Επιχειρήσεις στο πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, το οποίο διαρκεί 6 μήνες, δεν απαγορεύεται να απολύσουν εργαζόμενους, αλλά έχουν την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα