Επιχειρήσεις

Πούλησε «Νηρέα»- «Σελόντα» και αποχωρεί με ζημιές η Linnaeus Capital


Με σημαντικές ζημιές φεύγει από την Ελλάδα η Linnaeus Capital, που είχε επενδύσει την προηγούμενη δεκαετία μεγάλα ποσά σε ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών,  αποκτώντας συμμετοχές στις εταιρείες «Σελόντα», «Νηρεύς» και «Δίας», με προοπτική τη συγχώνευση τους και τη δημιουργία ενός «Ευρωπαίου πρωταθλητή» στον κλάδο.
Όπως ανακοινώθηκε, η Linnaeus ρευστοποίησε και το τελευταίο 5,55% που κατείχε στον «Νηρέα», μεταβιβάζοντας 16.160.734 μετοχές στους νέους ιδιοκτήτες (Andromeda Seafood). Η μεταβίβαση έγινε στην τιμή της δημόσιας πρότασης, προς 0,23 ευρώ ανά μετοχή και με συνολικό τίμημα περίπου 3,7 εκατ. ευρώ.

Το fund είχε δημιουργηθεί από τον Γεωργιανό πρώην πολιτικό Kaha Bendukidze, αρχιτέκτονα της οικονομικής μεταρρύθμισης σ’ αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Πραγματοποιώντας επενδύσεις και εξαγορές στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο Bendukidze είχε γίνει «βασιλιάς» του κλάδου. Όμως η προσπάθεια του να κυριαρχήσει και στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες δεν καρποφόρησαν.

Μετά τον θάνατο του το 2014 η Linnaeus Capital παρέμεινε θεατής των εξελίξεων, ενώ οι εταιρείες στις οποίες είχε επενδύσει αγωνίζονταν να αποφύγουν την κατάρρευση υπό το βάρος τεράστιων δανειακών υποχρεώσεων.

Διαβάστε επίσης