Οικονομία

«Πράσινο» για αποπληρωμή ΔΝΤ - Ελάφρυνση 973 εκατ.


Εγκρίθηκαν από τον ESM ευνοϊκά μέτρα για το χρέος. Επανέρχεται η ευφορία για τα ελληνικά ομόλογα.

«Ναι σε όλα» τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα, είπαν οι τεχνοκράτες του Eurogroup (Euro Working Group), με την ιδιότητα που έχουν ως διευθυντές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με αποτέλεσμα την άμεση  βελτίωση του κλίματος στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ύστερα από την «ψυχρολουσία» του οίκου S&P, με την αναβολή της αναμενόμενης αναβάθμισης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παρουσίασε και επίσημα σήμερα την ελληνική πρόταση για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ (3,6 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,6 δισ. ευρώ). Οι τεχνοκράτες του Eurogroup και διευθυντές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν διατύπωσαν οιαδήποτε αντίρρηση ή επιφύλαξη, κάτι που σημαίνει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ότι η πρόταση θα πρέπει να θεωρείται ήδη εγκεκριμένη.

Έτσι, η αποπληρωμή αυτών των δανείων, που επιβαρύνονται με επιτόκιο άνω του 5%, αναμένεται να προχωρήσει μέσα στον Ιούλιο και η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει από τη μείωση πληρωμών τόκων ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα -και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο- θα υπάρξει προς τις αγορές μία ακόμη σημαντική επιβεβαίωση της σταθερής πορείας εξόδου της χώρας από τα προγράμματα χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα.

Πάντως, η εξόφληση αυτών των δανείων δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα απελευθερώνεται άμεσα από την αυστηρή επιτήρηση του ΔΝΤ: Καθώς ο δανεισμός μας από το Ταμείο θα εξακολουθήσει να είναι υψηλότερος από το 200% της συμμετοχής μας στο κεφάλαιό του Ταμείου, η χώρα θα επιτηρείται με βάση το Post - Program Monitoring. Δηλαδή θα συντάσσονται δύο εκθέσεις το χρόνο για την Ελλάδα και όχι μία, όπως για τα άλλα μέλη του ΔΝΤ.

Η αγορά ομολόγων εκλαμβάνει, πάντως, ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα σήμερα η απόδοση όλων των σειρών ελληνικών τίτλων να υποχωρεί. Η απόδοση του 10ετούς, που είχε ανεβεί στο 3,384%, στον απόηχο της απόφασης της S&P να αναβάλει την αναβάθμιση, υποχωρεί σήμερα αισθητά, στο 3,342%.

Νωρίτερα, ο ESM επιβεβαίωσε την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που είχε εγκρίνει το προηγούμενο Eurogroup, από τα οποία η Ελλάδα εξοικονομεί περισσότερα από 973 εκατ. ευρώ.

Το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δηλαδή του φορέα που προϋπήρχε του ESM και είχε χορηγήσει στην Ελλάδα το δάνειο του δεύτερου μνημονίου (130 δισ. ευρώ) έδωσε την οριστική έγκριση για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης.

Ο επικεφαλής του ESM/EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επιμείνουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και θα διευκολύνει την αποπληρωμή του χρέους.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει βασικές μεταρρυθμίσεις. Η σημερινή απόφαση αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στη δέσμευση αυτή, κάτι που είναι καθοριστικής σημασίας για τον EFSF/ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα».

Ο ESM αναλαμβάνει την μεταφορά 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη, που είχαν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από την κατοχή ελληνικών ομολόγων. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί ύδη από τις 26 Απριλίου από το Euroworking Group. Μεταξύ των μέτρων ελάφρυνσης, όπως αναφέρεται σχετική ανακοίνωση, είναι η επιστροφή στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που είχαν πληρωθεί σε τόκους την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018.

Επιπλέον για το διάστημα από 17 Ιουνίου 2018 έως 17 Ιουνίου 2019 μειώνεται στο 0% από το 2% η προσαύξηση επιτοκίου, το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για τα δάνεια του EFSF. Με τη μείωση αυτή εξοικονομούνται 226 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος από τις δυο κινήσεις ανέρχεται σε 329 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης