Οικονομία

Προς ενεργοποίηση έκτακτο ευρωπαϊκό κονδύλι 4 δις ευρώ για το μεταναστευτικό


Για την ενεργοποίηση του έκτακτου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης Emergency Support Instrument και την παροχή κονδυλίου ύψους 4 δις ευρώ, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκου, χθες, στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε: «Το Κολλέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε να προτείνει στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την εκκίνηση του μηχανισμού έκτακτης υποστήριξης για τον κορονοϊό. Προτείνεται ένα ποσό 4 δις. Αυτό είναι ένα έκτακτο ταμείο. Είχε ενεργοποιηθεί ξανά το 2016 λόγω της κατάστασης του προσφυγικού. Είναι για την ταχεία διοχέτευση χρημάτων. Στις 27 Μαρτίου η Ελλάδα υπέβαλλε μία πλήρη επιστολή με αίτημα να κινητοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός ο λεγόμενος ESI, η Emergency Support Instrument, δηλαδή ένα εργαλείο εκτάκτου ανάγκης. Υπέβαλα αυτή την πρόταση στην Επιτροπή και σήμερα το Κολλέγιο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, έχουμε ζητήσει με μια αρχική εκτίμηση,  στήριξη της τάξεως των 200.000.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα τα χρειαζόμαστε για την κατασκευή νοσοκομειακών μονάδων, τα λεγόμενα field hospitals, όπως και για την αγορά υγειονομικού υλικού».  

Ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε και τη δήλωση της Προέδρου της ΕΕ Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την ανάγκη ενός σχεδίου Μάρσαλ, σημειώνοντας: «Πράγματι, η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση. Εάν δεν μπορέσει να διασφαλίσει όρους στήριξης των οικονομιών με μια λογική ευρείας και συνολικής αλληλεγγύης, αντιλαμβάνεσθε ότι ακόμα και η ίδια η συνοχή της, θα πληγεί πάρα πολύ. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν, η οποία υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ. Ο όρος δεν είναι τυχαίος, το σχέδιο Μάρσαλ ήρθε ως οικονομική βοήθεια και στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών ουσιαστικά μετά τον πόλεμο και όλοι λένε ότι αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Επιτροπής χρησιμοποιεί αυτό τον όρο».

Όσον αφορά την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ριτσώνα, είπε: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία ταυτόχρονη πρόκληση, της μεταναστευτικής κρίσης και της πανδημίας. Η κατάσταση στις δομές, είναι αλήθεια, το είπε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο CNN, ότι βρίσκεται μακριά από το να είναι ιδανική. Το γνωρίζουμε. Ήταν δύσκολη και είναι δύσκολη. Με τις παρούσες, λοιπόν, συνθήκες πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια καινούργια κατάσταση σε όρους κρίσης. Χρειαζόμαστε  γρήγορα αποτελέσματα και γρήγορες αποφάσεις. Ο τρόπος διαχείρισης της περίπτωσης της Ριτσώνας, νομίζω ότι πρέπει να μας κάνει όλους πιο αισιόδοξους, καθώς το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε γρήγορα. Υπήρξε ταχεία ιχνηλάτηση των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με την συγκεκριμένη γυναίκα. Εντοπίστηκαν 63. Γίνανε τα τεστ. Βρέθηκαν 20 που είναι θετικοί, όμως είναι ασυμπτωματικοί».

Σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης στα νησιά, ο κ.  Κουμουτσάκος επεσήμανε: «Στα νησιά πράγματι η κατάσταση είναι δύσκολη, έχει όμως και μία ιδιαιτερότητα. Ότι τα νησιά είναι απομονωμένα. Δεν υπάρχει, αν θέλετε, η ευκολία μετάδοσης που υπάρχει στην ενδοχώρα. Εννοώ μεταξύ των μεταναστών και των κατοίκων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επαγρυπνούμε. Έχουμε πάρει μία σειρά από προληπτικά μέτρα τα οποία εφαρμόζονται απαρέγκλιτα.  Πρώτα από όλα, δεν επιτρέπουμε την κινητικότητα μεταξύ της κοινότητας των μεταναστών και του ντόπιου πληθυσμού, διότι αυτό μπορεί πράγματι να δημιουργήσει προϋποθέσεις διεύρυνσης μίας κρίσης αν υπήρχε. Δεύτερον, υπάρχει ενίσχυση της παρουσίας του ιατρικού προσωπικού στα κέντρα. Έχουν δημιουργηθεί χώροι υγειονομικής απομόνωσης σε περίπτωση που υπάρξει ένα κρούσμα. Έχουν σταματήσει οι δραστηριότητες που δημιουργούν συνωστισμό μέσα στα camps. Τα μέτρα είναι πολλά και έχουν ληφθεί εγκαίρως. Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Μέχρι τώρα όμως, η μάχη κερδίζεται», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις