Χρηστικά

Νέα αναδρομικά 2 δισ. ευρώ διεκδικούν 300.000 συνταξιούχοι!


Εντός του φθινοπώρου θα αποφανθεί η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα των περικοπών που έγιναν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και δώρα το 2012

Νέο πακέτο αναδρομικών αποδοχών διεκδικούν 300.000 συνταξιούχοι, με προσφυγές τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το συνολικό κόστος των οποίων, εφόσον το ανώτατο δικαστήριο αποφανθεί θετικά, θα υπερβεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία ακόμη δημοσιονομική βόμβα, που απειλεί τον ΕΦΚΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ υπάρχουν και άλλες προσφυγές σε εκκρεμότητα.

Ειδικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο παρέπεμψε για εκδίκαση στην Ολομέλειά του τρία προδικαστικά ερωτήματα, που αφορούν διεκδικήσεις συνταξιούχων του δημοσίου, για περικοπές συντάξεων που έγιναν κατά την περίοδο των μνημονίων και συγκεκριμένα το έτος 2012.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρόκειται να συνεδριάσει εντός του φθινοπώρου για να αποφανθεί τελεσίδικα και εφόσον κάνει αποδεκτά τα αιτήματα των συνταξιούχων, θα πρόκειται για δημοσιονομικό εφιάλτη.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί επίσης και η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά σε αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, με κόστος 2,6 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, από τις αποφάσεις των δύο δικαστηρίων του ΣτΕ και του Ε.Σ. μπορεί να προκύψει πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος ύψους, άνω των 4,5 δισ. ευρώ, ποσό που δεν αντέχει ο ΕΦΚΑ και ο Κρατικός  Προϋπολογισμός και φυσικά το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Αναλυτικότερα, η νέα απόφαση αφορά περίπου 300.000 συνταξιούχους του δημοσίου και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται να αποφασίσει για τρία προδικαστικά ερωτήματα τα οποία είναι:

  1. Αν οι περικοπές του μνημονιακού Νόμου 4093 του 2012, που κρίθηκαν με προγενέστερες αποφάσεις αντισυνταγματικές, πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους του δημοσίου για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για 11 μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ. Πρόκειται για περικοπές που αφορούσαν τόσο τις κύριες, όσο και τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τα δώρα των συνταξιούχων.
  2. Αν το δημόσιο και συγκεκριμένα ο e-ΕΦΚΑ θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις ως αντισυνταγματικές. Σημειώνεται πως η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του δημοσίου από το 2017, αλλά το Δημόσιο, δεν εφαρμόζει τη δικαστική απόφαση.
  3. Αν η ρύθμιση του ν.4734/ 2020, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και όρισε ότι «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο» είναι συνταγματική ή όχι.

Υπενθυμίζεται, πως, η ρύθμιση του ν. 4734/2020 άρθρο 3 παρ. 4, όρισε ότι: «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016)».

Τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται να αποφανθεί, εάν η συγκεκριμένη διάταξη είναι συνταγματική ή όχι. Σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματική, τότε όσοι πήραν τα αναδρομικά για το 11μηνο, δεν χάνουν τις αξιώσεις τους και για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, δηλαδή έως τα τέλη του 2018.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα