Τράπεζες

Προστασία σε όλους για την πρώτη κατοικία!


Να ενταχθούν στο νέο νόμο έμποροι και επαγγελματίες για όλα τα δάνεια λιανικής προτείνει η κυβέρνηση

Την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, ακόμη και σε όσους έχουν εμπορική ιδιότητα και πτωχευτική ικανότητα, σχεδιάζει η κυβέρνηση, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση χωρίς συμφωνία με τις τράπεζες και τους Ευρωπαίους δανειστές

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην προστατευθεί η πρώτη κατοικία μόνο όσων έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, αλλά και των χιλιάδων εμπόρων και επαγγελματιών, που κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν λάβει για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση – «ομπρέλα» που έχει επεξεργασθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι στο νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, περιλαμβανομένων των εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών, με βασικό κριτήριο το να έχουν λάβει δάνεια λιανικής οποιασδήποτε κατηγορίας: στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

Σε αντίθεση με τις πρόνοιες του νόμου Κατσέλη, από τον οποίο είχαν εξαιρεθεί όλοι όσοι έχουν πτωχευτική ικανότητα, προτείνεται να μην ισχύσει αυτή η εξαίρεση, αλλά και να μην λαμβάνεται υπόψη αν ο αιτών έχει ήδη υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, ή στο νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Επίσης, να εξετάζεται αυτοτελώς η αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας, ακόμη και αν ήδη ο αιτών έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη ή στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών.

Εξάλλου, η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως αν θα θεωρηθούν οικονομικά ασθενείς για να λάβουν επιδότηση δόσης ρυθμισμένου δανείου από το Δημόσιο.

Αντίθετα, οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να υπαχθούν στην προστασία οφειλές που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και να εξαιρούνται όσοι δανειολήπτες έχουν πτωχευτική ικανότητα, ή για τους οποίους έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, ή έχουν ζητήσει τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η «τριγωνική» διαπραγμάτευση με τράπεζες και Κομισιόν οδηγείται τώρα στο πιο δύσκολο στάδιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ότι το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα εγκριθεί, εάν δεν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών.

Εξάλλου, η επέκταση της προστασίας σε όλα τα φυσικά πρόσωπα θέτει εκ των πραγμάτων ζήτημα αύξησης της επιβάρυνσης των τραπεζών, σε σχέση με ένα σχέδιο που θα περιοριζόταν στις πρώτες κατοικίες που έχουν αγορασθεί με στεγαστικά δάνεια. Η επιβάρυνση είναι δύσκολο να υπολογισθεί και το ίδιο ισχύει για το κόστος της επιδότησης δόσεων από το Δημόσιο.

Πάντως, η κυβέρνηση προτάσσει την αναγκαιότητα να δοθεί μια συνολική λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα αποτρέψει τη δημιουργία σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία ήδη έχουν αντιμετωπίσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία. Και εμφανίζεται, ως τώρα τουλάχιστον, στις συζητήσεις με τις τράπεζες, αποφασισμένη να νομοθετήσει ακόμη και αν χρειασθεί να έλθει σε σύγκρουση με την Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα