Οικονομία

Σκυλακάκης: Υπέρβαση 287 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού


Ξεπέρασαν κατά 287 εκατ. ευρώ, τον στόχο, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού, τον Αύγουστο, πιστοποιώντας τις θετικές εξελίξεις που διαμορφώνονται στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο.

Παράλληλα διαβεβαίωσε για την επίτευξή του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομικών, στα μέσα του Οκτωβρίου θα μπορεί να εκτιμηθεί εάν θα υπάρξει φέτος δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο θα προσδιοριστεί με ακρίβεια αριθμών προς το τέλος του έτους. Προς το παρόν, προκύπτει ένα μαξιλάρι ύψους 248 εκατ. ευρώ από την υποεκτέλεση των δαπανών των υπουργείων συγκριτικά με τους αυξημένους στόχους που είχαν τεθεί.

Το μαξιλάρι αυτό ενδέχεται να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ αν ληφθούν υπόψη οι καθυστερήσεις ένταξης των δανειοληπτών στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία (είχαν προυπολογισθεί 150 ευρώ ώς συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση των δόσεων) καθώς και μειωμένες δαπάνες που προκύπτουν απο μισθολογικές διαφορές. Ωστόσο ο τελικός λογαριασμός που αφορά στον δημοσιονομικό χώρο θα γίνει στο τέλος του έτους αφού συνυπολογισθούν τα αποτελέσματα από τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία, μέτωπο στο οποίο υπάρχει αβεβαιότητα.

Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν οτι στόχος είναι ο νέος προυπολογισμός του 2020 να κινείται σε ρεαλιστική βάση προκειμένου να αποφευχθούν τα υπερπλεονάσματα του παρελθόντος. Οπως σημείωσαν το 2016, το 2017 και το 2018 σημειώθηκε περιοριστική δημοσιονομική πολιτική πέραν αυτής που προέβλεπαν τα μνημόνια ύψους 11,4 δισ. ευρώ.