Χρηστικά

Υπερπλεόνασμα – μαμούθ 4,4%, ανοίγει το πουγκί των παροχών


Αυξημένο κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, ανάβει το πράσινο φως για μειώσεις φόρων και τη χορήγηση νέων επιδομάτων

Το πράσινο φως για τη δρομολόγηση του πακέτου παροχών δόθηκε στην κυβέρνηση από το υπερπλεόνασμα του 2018 το οποίο εκτοξεύτηκε στο 4,4% του ΑΕΠ!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2018 ανήλθε στο 4,4% του ΑΕΠ ή σε 8,149 δισ. ευρώ, έναντι 3,9% του ΑΕΠ ή 6,946 δισ. ευρώ που ήταν το 2017.

Το ύψος του πλεονάσματος είναι πάνω από τον στόχο κατά 1,8 δισ. ευρώ και ας έχει επιβαρυνθεί με το κόστος του κοινωνικού μερίσματος της επιστροφής των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, που καταβλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και επιβάρυναν τον προϋπολογισμό του 2018.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο προϋπολογισμός του 2018 παρουσίασε και «καθαρά κέρδη», καθώς το σύνολο των δαπανών ήταν μικρότερο από το σύνολο των εσόδων του Κράτους. Ειδικότερα ο  προϋπολογισμός γενικής Κυβέρνησης παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 1,1% του ΑΕΠ ή 1,991 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικό είναι πως ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός για τρίτη διαδοχική χρονιά, κάτι που δεν συνέβη ποτέ στο δημοσιονομικό παρελθόν των τελευταίων δεκαετιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ελέγχονται προληπτικά από τη Eurostat, μέσω στελεχών της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας που μετέχουν στη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, μετά τις αποκαλύψεις στη δεκαετίας του 1990 και του 2000 για «λαθροχειρίες» στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ γίνονται δεκτά χωρίς «αστερίσκους όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο «ασκός» των παροχών

Το υπερπλεόνασμα του 2018, ανοίγει τους «ασκούς» των παροχών, που δρομολογεί η κυβέρνηση και οι οποίες θα εξαγγελθούν μετά το Πάσχα.

Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί το πλαίσιο των παροχών, που θα περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων, αλλά και επιδόματα.

Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, το πακέτο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, αμέσως μετά το Πάσχα περιέχει τα ακόλουθα:

  1. Την επαναφορά σε μόνιμη βάση ενός από τρία «δώρα» που κόπηκαν το 2012, για τους συνταξιούχους. Πρόκειται για το δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας. Η κυβέρνηση εξετάζει τη νομοθέτηση ενός εξ αυτών, άμεσα και ένα χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά και των άλλων δύο. Δηλαδή θα καταβληθεί ένα εκ των τριών, φέτος και θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την επαναφορά των άλλων δύο. Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με άνεση, τόσο η επιστροφή του «δώρου» όσο και οι μειώσεις φόρων, εξετάζεται να επιλεγεί η επιστροφή του επιδόματος αδείας από το προσεχές καλοκαίρι.
  2. Το επίδομα αδείας και το δώρο του Πάσχα έχουν το μισό κόστος από το δώρο Χριστουγέννων. Λόγω του κόστους ίσως επιλεγεί η επαναφορά του δώρου στους συνταξιούχους εκτός και εάν νωρίτερα, εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα πρόκειται και για μια συμβολική πολιτική κίνηση, μετά την αποστροφή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τάχθηκε κατά των δώρων Χριστουγέννων. 
  3. Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα για να ανακόψει την αυξητική πορεία των λιανικών τιμών των καυσίμων, οι οποίες λόγω των διεθνών τιμών πετρελαίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Ήδη η βενζίνη πωλείται πάνω από το 1.60 ευρώ το λίτρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σίγουρη θεωρείται η μείωση του φόρου στη βενζίνη, ενώ «παίζεται» η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, ο οποίος είναι ήδη χαμηλότερος από τον εφκ της βενζίνης.
  4. Την αύξηση της επιδότησης για όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης. Το μέτρο θα ισχύσει σίγουρα από την επόμενη σεζόν 2019-2020 αλλά δεν αποκλείεται να ισχύσει αναδρομικά και για την προηγούμενη σεζόν, δεδομένου ότι η δεύτερη δόση της επιδότησης θα καταβληθεί τον Ιούνιο.
  5. Τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 12%. 
  6. Τη διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα «προσφυγονήσια» του Αιγαίου, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ισχύοντες χαμηλοί συντελεστές λήγουν στις 30 Ιουνίου 2019 και αν δεν υπάρξει παρέμβαση θα αυξηθούν στο επίπεδο που ισχύει και στην υπόλοιπη Επικράτεια.
  7. Τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, το οποίο δεν πρόκειται να μειωθεί το 2020. Παράθυρο για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα τρέχοντα επίπεδα άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, οπ οποίος είπε πως αν τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέπουν «θα το δούμε».
  8. Τη μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 20%, έχει ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσει από την 1-1-2020, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα κοπεί το αφορολόγητο. Ενδεχομένως να γίνουν ευρύτερες αλλαγές σε όλα τα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας.
  9. Τη μείωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σήμερα η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές 2,2% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ, 5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ, 6,5% για το τμήμα εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ, 7,5% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ, 9% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και 10% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω. Μία πρόταση είναι να αυξηθεί το όριο επιβολής της εισφοράς στο ποσό των 20.000 ευρώ και η άλλη να μειωθούν οριζόντια όλοι οι συντελεστές.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα