Οικονομία

Προϋπολογισμός 2023: Επίμονος ο πληθωρισμός – Πόσο θα επιβραδυνθεί η οικονομία


Στο 10% ο πληθωρισμός το 2022, κοντά στο 5% το 2023 - Το «μαξιλάρι» 1 δισ. για πρόσθετα μέτρα

Ισχυρή επιβράδυνση της οικονομίας, σε απόσταση ασφαλείας όμως από την ύφεση, «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ για την επόμενη χρονιά, όπου η χώρα δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με τον πληθωριστικό βραχνά. Αυτός, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023 που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδα πλησίον του 5% και η αποκλιμάκωσή του θα μπει στις ράγες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023. Ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και του πληθωρισμού προβλέπει το οικονομικό επιτελείο για την τρέχουσα χρονιά

Στο μέτωπο της ανάπτυξης οι εκτιμήσεις των ιθυνόντων του ΥΠΟΙΚ είναι ενθαρρυντικές, κυρίως για το 2023, χρονιά κατά την οποία υπάρχουν υφεσιακές προβλέψεις για την Ευρωζώνη και για κραταιές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία.  Ναι μεν υπάρχει πτωτική αναθεώρηση από το 2,1% που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, ωστόσο ο κίνδυνος ύφεσης λογίζεται ως πολύ μακρινός. Για τη φετινή χρονιά το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης, από το 5,3% κοντά στο 6%. 

Τα κακά νέα προέρχονται από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό που αναθεωρούνται επί τα χείρω για το 2022, πιάνοντας διψήφιο ταβάνι (10% από 9,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση). Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αναθεωρείται ανοδικά η πρόβλεψη για το 2023, όπου οι τιμές καταναλωτή θα προσεγγίσουν σε ετήσια βάση επίπεδα από το 4,5% στο 5%. Με βάση τα σημερινά δεδομένα η αποκλιμάκωσή του θα ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενδέχεται όμως και να καθυστερήσει με πολύ σοβαρές συνέπειες και στη δημοσιονομική εικόνα.

Αποθεματικό 1 δισ.ευρώ για πρόσθετα μέτρα

Στο προϋπολογισμό που θέτει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, εμπεριέχεται και πρόβλεψη για πρόβλεψη για αποθεματικό ύψους 1 δισ.ευρώ.  Πρόκειται για ένα πρόσθετο δημοσιονομικό «εργαλείο» το οποίο η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν, προκειμένου να ενεργοποιήσει νέα μέτρα στήριξης που αφορούν την ενέργεια ή άλλους τομείς.
Προς το παρόν, πάντως, το οικονομικό επιτελείο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και αποφεύγει να δεσμευτεί επί νέων μέτρων είτε τώρα είτε τους πρώτους μήνες του 2023. Ενδεικτικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος δήλωσε: «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα μέτρα, για την ώρα υλοποιούμε τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Έχουμε μία επιβράδυνση της οικονομίας, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το δεύτερο εξάμηνο δεν θα είναι το ίδιο με το πρώτο και ξέρουμε ότι το 2023 θα έχουμε ανάπτυξη αλλά πολύ χαμηλότερη από το 2022. Δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα περαιτέρω μέτρο διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. «Φαίνεται πως η ελληνική οικονομία έχει περισσότερες αντοχές και ισχυρότερη δυναμική από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες».

Κομισιόν για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη 6% το 2022 – Πτώση στο 1% το 2023

Ισχυρή ανάπτυξη 6% το 2022 αλλά ηχηρή επιβράδυνση το 2023 προβλέπει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, στις χειμερινές οικονομικές εκτιμήσεις της. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά, από 4% που ήταν τον Ιούλιο στο 6% και προς τα κάτω για το 2023. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά θα είναι 1%, αντί για 2,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Σ’ ό,τι αφορά στο 2024 ο πήχης της ανάπτυξης αγγίζει το 2%.

Σ’ ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή προβλέπει ότι στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 10% το 2022 και θα μειωθεί στο 6% το 2023 και στο 2,4% το 2024. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα