Πολιτική

Ψάχνει «πιστοποιητικό» για χρέος και έξοδο στις αγορές


Ανοιχτή την… πόρτα των αγορών θέλει να κρατήσει η κυβέρνηση, με στόχο τη δοκιμαστική έξοδο τον Ιούλιο. «Διαβατήριο» για την έξοδο, μια ισχυρή έγγραφη διαβεβαίωση-από το Eurogroup- για τη βιωσιμότητα του χρέους

 Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έχουν μπει σε καθοδικό σπιράλ, χωρίς ουσιαστικές ελπίδες επανάκαμψης. Η ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης που έχει κάνει το Μαξίμου και εν πολλοίς αναλύθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτική Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφήνει περιθώρια για ελιγμούς και τακτικισμούς. 

Η Αθήνα, εγκλωβισμένη στο δίπολο ΔΝΤ-Γερμανίας, αρχικώς θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη δόση και κατόπιν να λάβει μια ισχυρή έγγραφη διαβεβαίωση-στο επερχόμενο Eurogroup ή στη Σύνοδο Κορυφής- για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με την εν λόγω γραπτή εγγύηση, που θα αποτυπώνεται στα κείμενα του Eurogroup ή της Συνόδου Κορυφής, το Μαξίμου εκτιμά ότι θα κρατήσει ανοιχτή την πόρτα εξόδου στις αγορές, έστω και με την μορφή δοκιμαστικής εξόδου, αρχής γενομένης τον Ιούλιο.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέλυσαν όλα τα δεδομένα και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Αυτό που προέκυψε ως συμπέρασμα, είναι ότι τα κυρίαρχα κυβερνητικά αφηγήματα για το χρέος και το QE της ΕKT, δεν μπορούν να υλοποιηθούν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Ετσι η κυβέρνηση ψάχνει τον λιγότερο επώδυνο συμβιβασμό, ο οποίος θα της αφήνει ανοιχτή μια «χαραμάδα» εξόδου στις αγορές και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τον σχεδιασμό για δοκιμαστική έκδοση ομολόγων.

Πιστοποιητικό για το χρέος, για να... δοκιμάσει στις αγορές

Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, που αποτελεί «στοίχημα» για τη κυβέρνηση και γεγονός που μπορεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά και επικοινωνιακά, αποτελεί τον μόνο ορατό στόχο για το Μαξίμου, που θα πάρει σάρκα και οστά, μέσω της παροχής πιστοποιητικού-εκ μέρους των ευρωπαίων-σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ήδη συμφωνημένη δόση, εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτελέσει επικοινωνιακό «εργαλείο» εντός των… τειχών, ενόψει ενός επικείμενου συμβιβασμού.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκαν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, είναι ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει αλλά χωρίς χρηματοδότηση. Ουσιαστικά θα προκριθεί το deal ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Γερμανία, το οποίο άρχισε να διαμορφώνεται, στο Eurogroup της 22ης Μαΐου. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις