Χρηστικά

Ψηφιακή παρακολούθηση εργοδοτών και εργαζομένων


Οι έλεγχοι και οι «τρύπες» της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας που έρχεται το 2022

Την ψηφιακή παρακολούθηση εργοδοτών και εργαζομένων προωθεί από το 2022 το υπουργείο Εργασίας, με στόχο όπως υποστηρίζει, την πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης απασχόλησης.

Πρόκειται για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία θα υλοποιηθεί σταδιακά από τις αρχές του 2022, σε τρία βήματα και συγκεκριμένα:

  1. Οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σχετικά με τον εργασιακό τους βίο.
  2. Στους πρώτους μήνες του 2022 θα ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες.
  3. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης, αρχικά σε ορισμένους κλάδους, όπως οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ και κατόπιν θα επεκταθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας κεντρικός στόχος της Ψηφιακής Κάρτας είναι ότι θα μπορεί να φαίνεται «σε πραγματικό χρόνο», το ωράριο εργασίας για κάθε εργαζόμενο και μέσω της δυνατότητας αυτής, εκτιμά, ότι θα περιοριστούν φαινόμενα καταστρατήγησης ωραρίων και εκμετάλλευσης των εργαζομένων, χωρίς την καταβολή υπερωριών.

Οι εμπνευστές της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας εκτιμούν ότι θα παρακολουθείται αποτελεσματικά το ωράριο εργασίας, οι βασικές αμοιβές και οι υπερωρίες.

Για παράδειγμα, ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας, ενώ θα καλύπτει και τους εργαζόμενους που τηλεργάζονται. Ακόμη, θα υπάρχουν προβλέψεις σε τεχνικό επίπεδο για όλες τις ειδικές συνθήκες που μπορεί να υπάρξουν.

Ως τέτοιες μπορεί να είναι οι εργασίες που πραγματοποιούνται έξω από την έδρα της επιχείρησης, τα επαγγελματικά ταξίδια, ακόμα και η έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους.

Οι έλεγχοι

Η ψηφιακή κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα σε μορφή πλαστικής κάρτας όπως π.χ. οι πιστωτικές ή οι κάρτες που χρησιμοποιούν κάποιες επιχειρήσεις, αλλά ίσως είναι και άυλη. Θα μπορεί να λειτουργεί μέσω εφαρμογής, από το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή.

Θα τροφοδοτείται με δεδομένα τόσο από τον εργαζόμενο όσο και από τον εργοδότη και θα ενημερώνει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος απασχόλησης και όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις εργοδότη και εργαζόμενου.

Οι «τρύπες» του συστήματος

Η αποτελεσματική εφαρμογή της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής προϋποθέτει και πλέγμα ελέγχων από την ΕΡΓΑΝΗ και την Επιθεώρηση Εργασίας.
Μια βασική «τρύπα» στο σύστημα είναι η υπόδειξη του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, να ενημερώνει την εφαρμογή σε χρόνους που εξυπηρετεί τον εργοδότη, οπότε ακυρώνεται η όποια προσδοκώμενη ωφέλεια.

Επίσης, μπορεί να ζητηθεί από τον εργαζόμενο να ενημερώσει την Κάρτα Εργασίας ότι έληξε το ωράριό του και να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς, φυσικά, αμοιβή.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα