Οικονομία

Ψυχρολουσία για τα χρέη: Δεν μπαίνουν στη νέα ρύθμιση όσοι εντάχθηκαν στην παλιά


«Παγιδευμένοι» σε ρυθμίσεις έως και σε 12 δόσεις θα μείνουν όσοι έκαναν διακανονισμό στην εφορία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019

Ψυχρολουσία σε χιλιάδες φορολογούμενους επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαψεύδονται οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα για μεταπήδηση όσων είχαν κάνει ρυθμίσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 στο νέο και πιο «γενναιόδωρο» διακανονισμό, που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει διπλάσιο αριθμό δόσεων.

Υψηλόβαθμη πηγή του υπ. Οικονομικών ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν εξετάζεται σχέδιο που θα επέτρεπε σε όσους ρύθμισαν τις οφειλές τους έως το τέλος του 2019 με την παλιά μόνιμη ρύθμιση, έως και 12 δόσεων, να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων, για την οποία προς το παρόν δεν έχει ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη Μαρτίου.

Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να χαράξει μια σαφή χρονική γραμμή διαχωρισμού ανάμεσα σε παλιούς και νέους οφειλέτες, αφήνοντας στο δυσμενέστερο καθεστώς των 12 δόσεων χιλιάδες φορολογούμενους, επειδή δεν... έβγαιναν τα κουκιά. Εκτιμήθηκε ότι υπήρχε ο κίνδυνος, εάν μεγάλος αριθμός φορολογουμένων εξυπηρετούσαν τα χρέη τους με μικρότερες δόσεις να άνοιγε μια αρκετά μεγάλη δημοσιονομική «τρύπα», σε μια περίοδο που γίνεται εναγώνια προσπάθεια για άνοιγμα δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ελαφρύνσεις, οι οποίες δεν είχαν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, όπως είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Άλλωστε, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, οι εκπρόσωποι των οποίων θα βρίσκονται στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας για μεταμνημονιακό έλεγχο έχουν κατ' επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή τους στις συνεχείς αλλαγές στο καθεστώς ρύθμισης οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, υπογραμμίζοντας ότι, με τον τρόπο αυτό, εξασθενεί η κουλτούρα πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου διπλασιάστηκαν οι δόσεις αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο, σε 24 έως 48 δόσεις αντί των 12 - 24 που ίσχυε.

Οι δόσεις αυξάνονται από 12 σε 24 για τους τρέχοντες φόρους (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ.) και από 24 σε 48 για τους έκτακτους φόρους από πρόστιμα της εφορίας, κληρονομιές κ.λπ. 

Αναλυτικότερα, με βάση τη διάταξη του νόμου 4646/2019 όλες οι βεβαιωμένες - ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες - οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν ρυθμιστεί σε δόσεις με την ισχύουσα σήμερα «πάγια ρύθμιση» των 12-24 δόσεων ή με άλλες ρυθμίσεις και διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής που ήταν σε ισχύ την 1η-11-2019 μπορούν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση  των 24-48 δόσεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος.

Επιπλέον, με τη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να εξοφλούνται τμηματικά έως και σε 24 ή 48 μηνιαίες δόσεις όλες οι οφειλές προς την Εφορία που θα βεβαιώνονται από την 1η-1-2020 και μετά.

Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι, όσοι ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση, δεν αποφεύγουν τον κίνδυνο των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων της Εφορίας.

Ειδικότερα στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:

  • Οι φορολογούμενοι που χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝ.Φ.Ι.Α., Φ.Π.Α. και άλλους φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου που βεβαιώθηκαν στα ονόματά τους εντός του 2019 αλλά δεν έχουν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην ισχύουσα σήμερα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας «πάγιας ρύθμισης».
  • Οι φορολογούμενοι  που βαρύνονται με παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα. Και οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, Φ.Π.Α., ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή άλλους τακτικά επιβαλλόμενους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από πρόστιμα της τροχαίας, του δήμου ή της πολεοδομίας τα οποία μεταφέρθηκαν και βεβαιώθηκαν στις Δ.Ο.Υ. ή από άλλες έκτακτες αιτίες.
  • Όλα τα χρέη προς την Εφορία που θα βεβαιώνονται μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις για την νέα πάγια ρύθμιση, είτε καταστούν ληξιπρόθεσμα είτε όχι. 

Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι ο ακριβής αριθμός των δόσεων για οφειλές που ρυθμίζονται έως και σε 48 δόσεις θα καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση, λαμβανομένων υπ’ όψιν εισοδηματικών κριτηρίων και με την εφαρμογή συντελεστών, αναλόγων, του ύψους του εισοδήματος ή των κερδών εάν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.