Πολιτική

Πτωτικό momentum το Χρηματιστήριο


 Πτωτικές τάσεις συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί προς τα επίπεδα των 625 μονάδων, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

 Η μείωση του λεγόμενου country risk ήταν λογικό επακόλουθο να επαναφέρει στην προσοχή των επενδυτών τις ελληνικές αξίες, πόσο μάλλον όταν αρκετές εξ αυτών έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στη διάρκεια της «μαύρης εξαετίας»…

Εξυπακούεται, ότι όλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις 24 Μαίου (Eurogroup) και στις 2 Ιουνίου (waiver)… Εφόσον μάλιστα κλείσει η συμφωνία Αθήνας – πιστωτών για την πρώτη αξιολόγηση στο Eurogroup στις 24 Μαΐου, η ΕΚΤ όπως εκτιμάται ευρέως στην αγορά είναι έτοιμη να συζητήσει στη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου στη Βιέννη την επαναφορά του waiver – της ελάφρυνσης του “haircut” στις εγγυήσεις των τραπεζών από την ΕΚΤ – στις ελληνικές τράπεζες, βελτιώνοντας έτσι την ρευστότητά τους και μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησής τους, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη μπορούν να προέλθουν από την βελτίωση συνολικά της επενδυτικής ψυχολογίας.

Το μόνο ανησυχητικό που επισκιάζει την όλη εικόνα είναι οι επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα φορολογικά μέτρα στην χρηματοοικονομική εικόνα και ειδικότερον στην κερδοφορία των εταιρειών. Όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτες βρισκόμαστε πλέον κοντά σε κρίσιμα επίπεδα για την αλλαγή της μεσομακροπρόθεσμης τάσης του Γενικού Δείκτη. Οι αγοραστές είναι πολύ πιθανόν να μην περιμένουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να δοκιμάσουν άμεσα την παραβίαση των 640 μονάδων.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν καθοριστικές αλλαγές στα διεθνή χρηματιστήρια, ο στόχος για την αγορά μας είναι η ζώνη των 730-750 μονάδων. Ωστόσο, η περιοχή των 650-700 μονάδων ενδεχομένως να μας ταλαιπωρήσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η αγορά λοιπόν βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την πιο κρίσιμη ζώνη αντίστασης των τελευταίων μηνών. Πιθανή διάσπαση της εν λόγω αντίστασης θα μπορούσε να αντιστρέψει την κύρια τάση του χρηματιστηρίου η οποία τους τελευταίους μήνες είναι πτωτική.

Οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους ομώνυμους δείκτες από την MSCI

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές ο τίτλος της ΔΕΗ διαγράφηκε από τον MSCI Standard Greece, χωρίς να υπάρξει κάποια προσθήκη. Στο δείκτη MSCI Small Cap προστέθηκαν οι μετοχές των ΑΤΤ, EΛΠΕ και ΔΕΗ (που διεγράφη από τον Standard). Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.

Σημειώνεται πως στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονταν οι μετοχές των Eθνικής, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, OTE, OΠΑΠ, Τιτάν, Jumbo, Folli Follie και ΔΕΗ.

O Γενικός Δείκτης  διαμορφώνεται στις 626,92 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,92%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 34,15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 2,20%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank +1,90% στα 1,07 ευρώ, της Grivalia Properties +0,66% στα 7,60 ευρώ και της ΕΥΔΑΠ +0,61% στα 4,97 ευρώ.

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines(-6,41% στα 8,47 ευρώ), της Viohalco(-4,58% στα 1,46 ευρώ), της Coca Cola HBC (-4,41% στα 16,92 ευρώ), της Ελλάκτωρ (-2,13% στα 1,38 ευρώ) και της ΔΕΗ -1,95% στα 3,01 ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 34 μετοχές, 53 πτωτικά και 22 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις