Διεθνή

Πύρρεια νίκη για το κόμμα του Πούτιν σε τοπικές εκλογές


Το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Πούτιν επικράτησε στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη του περιφερειακού κοινοβουλίου της Μόσχας,χάνοντας όμως περίπου το ένα τρίτο των εδρών που κατείχε.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, κερδίζει 26 έδρες σε σύνολο 45 , εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία. Εντούτοις, η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σοβαρές παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας.

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα , το οποίο υπερδιπλασίασε τη δύναμη του, κερδίζοντας  13  έδρες ένατι 5 που κατείχε.  

Επισημαίνεται οτι πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης αποκλείστηκαν από τα ψηφοδέλτια, γιατί δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών υποστήριξης, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος.

Η κυβέρνηση τήρησε εν προκειμένω την νομοθεσία, αλλά η αντιπολίτευση επιμένει οτι ο όρος για υπογραφές υποστήριξης θεσπίστηκε προκειμένου να αποκλειστούν υποψήφιοι της.

Διαδηλώσεις  στη ρωσική πρωτεύουσα ξέκίνησαν  στα μέσα Ιουλίου μετά την άρνηση από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να εγκρίνει  την υποψηφιότητα  στελεχών της αντιπολίτευσης.

Για τις χθεσινές εκλογές ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι  Ναβάλνι συμβούλευσε τους υποστηρικτές του σε όλη τη Ρωσία να «ψηφίσουν έξυπνα», υποστηρίζοντας υποψήφιους της αντιπολίτευσης που είχαν πιθανότητες να εκλεγούν.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Ρωσία