Οικονομία

«Πυρετός» διαβουλεύσεων για νέο ν.Κατσέλη και κόκκινα δάνεια


Στο Μαξίμου οι τραπεζίτες, στο Eurogroup o Τσακαλώτος

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα, αναφορικά με την οριστικοποίηση των σχεδιασμών για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη (προστασία πρώτης κατοικίας) και τη μείωση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες.

Η Ελλάδα καλείται μέχρι και την Παρασκευή να καταθέσει με κάθε… επισημότητα τις προτάσεις τόσο για νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας όσο και για την απομείωση των NPL’s. Στο σημερινό Εurogroup, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός επίσης ατζέντας, οι ευρωπαίοι εταίροι αναμένεται να υπενθυμίσουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την ελληνική υποχρέωση να παρουσιάσει έτοιμες προτάσεις για τα δύο σημαντικά θέματα του τραπεζικού τομέα, εντός των επόμενων ημερών.

Κομβική θεωρείται η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τους επικεφαλής τους ελληνικών τραπεζών, με στόχο να γίνουν βήματα προσέγγισης, κυρίως σ’ ό,τι αφορά το σχέδιο για το νέο νόμο Κατσέλη. Οι διαφωνίες των δύο πλευρών αφορούν τα εξής:

πρώτον το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου η κυβέρνηση επιθυμεί να κινείται στο επίπεδο των 150.000  ευρώ, ενώ οι τράπεζες αλλά και οι Θεσμοί θέλουν χαμηλότερο όριο, ακόμη και κάτω από το ποσό των 100.000 ευρώ.

Δεύτερον η κυβέρνηση επιθυμεί την ένταξη στο νέο πλαίσιο και δανείων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία, ωστόσο, τράπεζες και Θεσμοί δεν επιθυμούν να ανοίξει τόσο πολύ η βεντάλια των δικαιούχων.

Τρίτον υπό συζήτηση βρίσκεται και το ζήτημα του ύψους και των προϋποθέσεων «κουρέματος» του δανείων. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι το ο δάνειο, όσων επιλεγούν για την ένταξη στο ν. Κατσέλη θα «κουρευτεί», αλλά όχι οριζοντίως. Ειδικότερα προβλέπεται ότι θα διαγραφεί το τμήμα του δανείου που υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, αν το δάνειο είναι ύψους 100.000 ευρώ και η κατοικία του δανειολήπτη αξίζει 80.000 ευρώ, θα «κουρεύεται» το ποσό των 20.000 ευρώ. 

Αν η αξία της κατοικίας είναι μεγαλύτερη από το ύψος του δανείου ή ίση, δεν θα υπάρχει κανένα κούρεμα. Αυτό το «κούρεμα» της οφειλής, θα είναι το τίμημα της συμμετοχής των τραπεζών στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
 

Διαβάστε επίσης