Πολιτική

Πυρετός τηλεδιασκέψεων με το κουαρτέτο - Δε βλέπει λύση το ΔΝΤ στο Eurogroup


Σε πυρετό τηλεδιασκέψεων με το κουαρτέτο επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να κλείσουν ολα τα ανοιχτά ζητήματα τόσο για το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ όσο και για το σημαντικό θέμα της νομικής μορφής αλλά και του περιεχομένου των "έξτρα μέτρων" 3,6 δισ. ευρώ.

Αν η τηλεδιασκέψεις αυτές πάνε καλά τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς το τέλος της εβδομάδας καθώς και ένα ραντεβού του έλληνα Υπουργού κα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η πλευρά της Κομισιόν ανέφερε μέσω κύκλων ότι τα περισσότερα μέτρα, καταρχάς για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ έχουν κλειδώσει, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση Μοσκοβισί ότι ότι έχει συμφωνηθεί 99%. 

Για το πακέτο όμως των 3,6 δισ. ευρώ των έξτρα μέτρων επιβεβαίωναν ότι υπάρχει διαφωνία από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία θα πρέπει να γίνει σεβαστή για να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, το Ταμείο φαίνεται να μη θεωρεί 100% κλειδωμένη στη συνεδρίαση της 9ης  Μαΐου αν δεν υπάρχει συμφωνία πάνω στα χαρακτηριστικά του έκτακτου μηχανισμού των 3,6 δις ευρώ.

Οι συζητήσεις για το ξεκλείδωμα φρέσκων κεφαλαίων και την ανακούφιση χρέους προχωρούν αργά και στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, δήλωσαν στο Reuters δυο πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα. «Πραγματοποιούμε αργή πρόοδο», δήλωσε το ένα από τα δυο πρόσωπα. «Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στις 9 Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα υπάρξουν κάποιες εβδομάδες μετά από αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων. Η ίδια πηγή ανέφερε πως θα ήταν προτιμότερο να επέλθει συμφωνία πριν από την 23η Ιουνίου, που πραγματοποιείται στη Βρετανία το δημοψήφισμα για το Brexit. Ωστόσο η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια δόση έως τα μέσα Ιουλίου και άρα δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος, πρόσθεσε.
 
Η δεύτερη πηγή τόνισε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να γεφυρωθούν τα κενά μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση χρέους, με την Γερμανία να δηλώνει δημοσίως ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ανακούφιση χρέους.
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις