Αγορές

Ράλι τραπεζών στο ΧΑ- Ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στις αγορές, εν αναμονή αποφάσεων στο Eurogroup για τη χρηματοδοτική στήριξη των χωρών που πλήττονται από τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργούν και να στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού εξάπλωσης  του κορονοϊού.

Σε ρυθμούς μινι ράλι “τρέχουν” σήμερα  τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ΧΑ, προεξοφλώντας θετικές αποφάσεις στο Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης – ίσως έναν συμβιβασμό για χρηματοδοτήσεις χωρίς κορονοομόλογα και χωρίς μνημόνια.  Με +10% ξεκίνησε ο τραπεζικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, άλμα +4,15% σημειώνει αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη, άνοδο περίπου 3,8% σημειώνουν οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη.

Εικόνα σταθεροποίησης στα ομόλογα. Ενισχύονται στα ελληνικά, η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης.

Κόντρα στο κλίμα ευφορίας που διαμορφώνεται στα χρηματιστήρια μετοχών, οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν, χάνοντας μέρος των βραχυχρόνιων κερδών που κατέγραψαν με την εντυπωσιακή ανάκαμψη (+50%) της περασμένης εβδομάδας.

Στο ΧΑ θετική ένδειξη για τη συνέχεια αποτελούν ο αυξημένος όγκος συναλλαγών  και ο μεγάλος τζίρος στο πρώτο ημίωρο της συνεδράσης. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι οι αγορές δεν έχουν αποκτήσει τάση και ότι  το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο.
Αρνητικό καταλύτη μπορεί να αποτελέσουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια οικονομία πηγαίνει σε ύφεση, η οποία στην Ελλάδα μπορεί να είναι της τάξεως του 7% το επόμενο τρίμηνο.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές που άνοιξαν νωρίτερα με κέρδη της τάξεως του 4%, οι βασικοί δείκτες του ΧΑ ξεκίνησαν με εντυπωσιακό άλμα  και  παραμένουν κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +4,86% στις 567,03 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 564, με κέρδη  4,30%. Επόμενος στόχος οι 583 μονάδες, όπου εντοπίζεται ισχυρή αντίσταση (+3,5% από τα τωρινά επίπεδα τιμών).

Ανοδο 4,30% σημειώνει και ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.370 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +10,34% και τώρα βρίσκεται στο +8,35%. Προηγείται η Εθνική με +10,3%. Ακολουθούν Πειραιώς +8,3%, Eurobank και Alpha +7,5%, Attica Bank +6,4%, Τρ. Ελλάδος κερδίζουν 1,2%, Πειραιώς +0,8%.

Με θετικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: Βιοχάλκο +8,5%, Aegean +8%,  ΔΕΗ +7,2%,  Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ,  ΕΛΠΕ +6,2%,  Lamda και ΑΔΜΗΕ +5,6%.

Διαβάστε επίσης