Αγορές

Ράλι τραπεζών – Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο χρηματιστήριο


Αναθερμαίνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο και ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει, μετά το τριήμερο «τραπεζοκίνητο» μίνι ράλι που φέρνει τους βασικούς δείκτες σε περιοχές κρίσιμων αντιστάσεων.

Καταλύτης το σχέδιο «Ηρακλής», που θα βοηθήσει τις συστημικές τράπεζες να  απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ,  δίνοντας τους τη δυνατότητα να βελτιώσουν αισθητά και την εικόνα των ετήσιων ισολογισμών τους, με βάση τους οποίους θα αξιολογηθούν στα επόμενα stress test της ΕΚΤ.

Στη βελτίωση του κλίματος και σε περαιτέρω ανάκαμψη συνηγορεί η θετική εικόνα που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές (DAX +2,5%) και στη Wall Street (Dow Jones +1,5% αυτή την ώρα), καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ παράλληλα εκτονώνεται η ένταση στα μέτωπα των εμπορικών πολέμων.

Στο ΧΑ ιδιαίτερα ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί η αύξηση του ημερήσιου τζίρου, που ανήλθε σήμερα σε 72 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι η αύξηση του τζίρου υποδηλώνει ενεργοποίηση ξένων χαρτοφυλακίων, που επιστρέφουν στην αγορά μετά από μια περίοδο απραξίας και στάσης αναμονής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά έχει αποκτήσει πλέον ανοδική δυναμική  και η ανάκαμψη μπορεί να συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα. Κίνδυνος μπορεί να προέλθει από τις διεθνείς αγορές, εάν σημειωθεί κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία.
Ανασταλτικό παράγοντα θα αποτελέσουν ασφαλώς και οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών, που  είναι ήδη υψηλά και αποτελούν δέλεαρ για κινήσεις κατοχύρωσης.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με μικρά κέρδη και ενισχυόμενοι σταδιακά τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 855,95 μονάδες με κέρδη 1,99%, αφήνοντας πίσω δύο βραχυχρόνιες αντιστάσεις, οι οποίοι θα γίνουν τώρα στηρίξεις. Πρώτος στόχος είναι τώρα η υπέρβαση της περιοχής 857-864 μονάδων.
Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε με κέρδη 2,16% στις 2.132,17  ενώ ο Mid 40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε +1,1%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,42%, κλείνοντας στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 817,92 μονάδες. «Λοκομοτίβα» η Εθνική με +5,9%. Ακολούθησαν Πειραιώς +5,3%, Alpha +4,5%, Eurobank και Attica +3%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: ΔΕΗ +5,4%, Ελλάκτωρ +4,3%, ΕΛΠΕ +4,1%, Cenergy + 4%, Φουρλής +2,7%.
Στο κόκκινο μόνον η Lamda (-0,4%)  και οριακά ο Τιτάν (-0,1%).

Στα mid caps ξεχώρισαν ο Αβαξ και η MIG με +10% και +7,5% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης