Πολιτική

Ρελάνς Πιτσιόρλα στις κατηγορίες των Ρώσων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Απάντηση στον πρόεδρο των ρωσικών σιδηροδρομικών γραμμών δίνει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας μέσω επιστολής αντικρούοντας τις κατηγορίες περί ευνοϊκής μεταχείρισης των Ιταλών αναφορικά με τον διαγωνισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της RZD υποστήριξε στο πρακτορείο Interafax πως οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι δεν είχαν την εικόνα που ήθελαν ώστε να αναλύσουν τα δεδομένα και να προβούν στην κατάλληλη πρόταση, ενώ όπως ισχυρίζεται οι Ιταλοί υπέβαλαν προσφορά που δεν ήταν βάσει των όρων του διαγωνισμού που είχαν τεθεί. 

Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιόρλας διευκρινίζει:

Οι RZD γνώριζαν εξ αρχής το πλαίσιο, τις προϋποθέσεις και τις παραμέτρους του διαγωνισμού και είχαν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ιδιωτικοποίησή της. Επομένως, τονίζει ότι η διαδικασία που κατέληξε στην ανακήρυξη της Ιταλικής Ferrovie ως τον νικητή, ήταν καθ' όλα διαφανής.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι από το 2013 έως τον Ιούλιο του 2016, διάστημα κατά το οποίο η RZD συμμετείχε στους διαγωνισμούς για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Ρωσική εταιρεία διέθετε πλήρη γνώση για τις προϋποθέσεις, τους όρους και τους περιορισμούς της ιδιωτικοποίησης, οι οποίοι παρέμειναν ίδιοι κατά τη διάρκεια όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών.

-διέθετε πλήρη πρόσβαση σε όλο το πληροφοριακό υλικό που βρισκόταν στο εικονικό data room της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

-συμμετείχε στις παρουσιάσεις της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2014 και το 2016, όπως και στις επιτόπιες επισκέψεις.

-κατέθεσε σχόλια κατά τη σχεδόν τριετή περίοδο διαβουλεύσεων, για σημαντικά ζητήματα της ιδιωτικοποίησης, όπως σημαντικές εμπορικές συμβάσεις. (για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού)

-είχε πλήρη πρόσβαση και συχνή επικοινωνία με τη συμβουλευτική ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ.

-στελέχη της RZD συναντήθηκαν με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ σε Ελλάδα και Ρωσία.

-ενημερώθηκε επακριβώς για τους περιορισμούς που καθιστούσαν αδύνατη την ικανοποίηση συνθηκών, που είχαν τεθεί από τη RZD ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

-ήταν πλήρως ενήμερη, ότι η δημοπράτηση του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ υπήρξαν τρεις διακριτές, ξεχωριστές και μοναδικές διαδικασίες, που δεν θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σε ένα διαγωνισμό.

Τέλος, ήταν πλήρως ενήμερη, ότι η ανοιχτή, διεθνής πλειοδοτική διαδικασία για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπήρξε μία πλήρως διαφανής διαδικασία, που διεξήχθη σε πλήρη αρμονία με τους νόμους της Ελλάδας και της ΕΕ. 

καταλήγοντας στην επιστολή ο κ. Πιτσιόρλας επισημαίνει:

"Η παραπληροφόρηση και οι αναληθείς πληροφορίες που έχουν ως αποτέλεσμα κατηγορίες ή υπόνοιες περί ευνοϊκής μεταχείρισης υποψηφίων δημόσιου διαγωνισμού είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για την υπόληψη της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ και του προγράμματος ιδιωτικοποίησης", ζητώντας τέλος την αποκατάσταση της αλήθειας.  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις