Διεθνή

Ρωσία : ένταλμα σύλληψης του μεγιστάνα Σεργκέι Πετρόφ


Ασφαλές καταφύγιο στην Αυστρία έχει βρεί ο Ρώσος μεγιστάνας Σεργκέι Πετρόφ, ο οποίος καταδικάσθηκε πρόσφατα ερήμην για παράνομη εξαγωγή κεφαλαίων και για υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων από δικές του εταιρείες.

Οι ρωσικές αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης μετά την καταδίκη του. Ομως το ένταλμα δεν είναι εκτελεστό στην Αυστρία, όπου ο Πετρόφ έχει αποκτήσει ήδη  υπηκοότητα.

Ο Ρώσος μεγιστάνας παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία ότι μετέφερε 4 δισεκατομμύρια ρούβλια (60,7 εκατομ. δολάρια) στη κυπριακή εταιρεία Panabel, προκειμένου να αγοράσει μετοχές της κυπριακής εταιρείας Rolf Εstate. Οι μετοχές αυτές υπερτιμολογήθηκαν και έτσι ο Πετρόφ έβγαλε παράνομα χρήμα στο εξωτερικό.

"Είμαι πολίτης της Αυστρίας, η οποία δεν εκδίδει πολίτες της", δήλωσε ο Πετρόφ μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του. Οσον αφορά την τύχη των επιχειρήσεων του στη Ρωσία, είπε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς αυτόν.

Ο φυγόποινος επιχειρηματίας είναι μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης της Rolf,  που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων στην Ρωσία. Την ίδρυσε το 1991 και σήμερα ανήκει στην οικογένειά του. Η Rolf διαθέτει 65 εκθέσεις αυτοκινήτων στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Ετικέτες Ρωσία