Διεθνή

Ρωσίας: Οικονομική αναταραχή και επιστροφή πληθωρισμού στο 4% το 2024


Η οικονομία της Ρωσίας δεν μπορεί να επιβιώσει επ' αόριστον με τα οικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μετασχηματιστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων, δήλωσε τη Δευτέρα η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina.

Στην πιο σημαντική ομιλία της από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Nabiullina εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 4% το 2024.

"Η περίοδος κατά την οποία η οικονομία μπορεί να ζήσει με αποθέματα είναι πεπερασμένη. Και ήδη από το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους θα μπούμε σε μια περίοδο διαρθρωτικού μετασχηματισμού και αναζήτησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων", είπε.

Οι κυρώσεις είχαν επηρεάσει κυρίως τη χρηματοπιστωτική αγορά, "αλλά τώρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν όλο και περισσότερο την οικονομία", είπε.

"Τα κύρια προβλήματα θα σχετίζονται με τους περιορισμούς στις εισαγωγές και την εφοδιαστική αλυσίδα του εξωτερικού εμπορίου και στο μέλλον με τους περιορισμούς στις εξαγωγές", τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν.

"Θα πρέπει να αναζητήσουν νέους εταίρους και logistics ή να στραφούν στην παραγωγή προϊόντων προηγούμενων γενεών", είπε.

Οι εξαγωγείς θα πρέπει να αναζητήσουν νέους εταίρους και υλικοτεχνικές διευθετήσεις και "όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο", δήλωσε η Nabiullina.

Η ίδια περιέγραψε διάφορα μέτρα για να βοηθήσει την οικονομία να προσαρμοστεί.

Η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει πιο ευέλικτη την πώληση των εσόδων από το συνάλλαγμα από τους εξαγωγείς, είπε, και δοκιμάζει επίσης την έκδοση ψηφιακών ρουβλίων για να μπορέσουν οι Ρώσοι να κάνουν μεταφορές μεταξύ ψηφιακών wallets.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα