Οικονομία

Scope Ratings: Στο 4,4% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022


Διατηρεί το αξιόχρεο της Ελλάδας ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές

Ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings τοποθετεί στο 4,4% τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022, ενώ για το 2021 αναθεωρεί ανοδικά την προηγούμενη εκτίμησή του (8,9%), στο 9,3%. Παράλληλα, στην έκθεσή του ο οίκος, διατηρεί στο το ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές (outlook), την αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας μας.

Σ’ ό,τι αφορά στον 2023, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%. Σύμφωνα με την Scope, η σημαντική ανάκαμψη που κατήγαγε η εγχώρια οικονομία το 2021, αποτελεί «προϊόν» της ενίσχυσης της κατανάλωσης και του τουρισμού. 

Οι προοπτικές είναι ευοίωνες για την ελληνική οικονομία, με τον οίκο να στέκεται κυρίως στην προοπτική εισροής νέων κεφαλαίων και επενδύσεων αλλά και στο γεγονός ότι τα ελληνική ομόλογα θα συνεχίσουν και το 2022, υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα.

Σ’ ό,τι αφορά στα αμιγώς δημοσιονομικά, για το χρέος η Scope προβλέπει ότι στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα βρίσκεται κάτω από το 200%, στο 192,2%. Για το έλλειμα, οι εκτιμήσεις του οίκου είναι πως το 2021 θα διαμορφωθεί στο 9,5%, το 2022 στο 4,8% και η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα θα καταστεί εφικτή μετά το 2023.

Η Scope Ratings δεν εμφανίζεται αισιόδοξη αναφορικά  με την αναβάθμιση της Ελλάδα, από τους έτερους οίκους αξιολόγησης, εντός του 2022. Προβάλλει, μάλιστα ως ανασταλτικούς παράγοντες γι' αυτό, το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος (πρώτο εντός της Ευρωζώνης) και τα δημοσιονομικά "ζητήματα" της χώρας, τον.. βραχνά τον ΝPE's που αντιμετωπίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς και τις αδυναμίες στην αγορά εργασίας.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα