Οικονομία

Ιδιώτες στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας-Τα σχέδια για την αγορά ακινήτων


Την ανάμιξη ιδιωτών στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, προανήγγειλε για φέτος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 38ο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σήμερα (30/1)

Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα παραδέχθηκε πως οι προσπάθειες των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα τονίζοντας ότι αν κι έγιναν σημειακές παρεμβάσεις, παρόλα αυτά ποτέ αυτές δεν εντάχθηκαν σε ένα στρατηγικό πλάνο.

Ωστόσο, όπως είπε εντός του 2021 θα είναι έτοιμο, για πρώτη φορά στη χώρα, ένα στρατηγικό πλάνο προστασίας, επαγγελματικής διαχείρισης και επενδυτικής αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που θα καλύπτει οριζόντια όλο το Δημόσιο τομέα και τις εταιρείες Δημοσίου συμφέροντος.

Το πλάνο θα επικεντρωθεί σε δράσεις:

  • νομοθετικού περιεχομένου,
  • συντονισμού των διάφορων φορέων και προγραμματισμού παραγόμενου έργου,
  • ψηφιακού μετασχηματισμού και
  • συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων.

Τέλος, θα εξεταστεί η εφαρμογή διάφορων εργαλείων κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων στο πλαίσιο συνεργασιών, μέσω των ΣΔΙΤ, των ΑΕΕΑΠ κ.ά., με στόχο τη ταχύτερη ωρίμανση και τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της παραπάνω προσπάθειας θα προταθούν, κατόπιν διαβούλευσης, δράσεις οι οποίες θα καταστήσουν και την ιδιωτική αγορά ακίνητης περιουσίας μια ώριμη αγορά, η οποία θα διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντλήσει θεσμικά αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια από τις αγορές του εξωτερικού.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων δεσμεύτηκε για επιτάχυνση διαδικασιών ώστε να "ξεκολλήσουν" μεγάλα επενδυτικά έργα, όπως είναι το Ελληνικό, και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, όπου αυτό είναι εφικτό, όπως έγινε με την Μαρίνα Αλίμου και με τρεις περιφερειακούς λιμένες της χώρας.

Αλλά και μεμονωμένα ακίνητα υψηλής προβολής και αναπτυξιακών προοπτικών είναι ώριμα πλέον για αξιοποίηση, το πρώτο τρίμηνο του 2021, και προετοιμάζεται – άμεσα – η έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάκαμψη του κλάδου

Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα του κλάδου και αναγνωρίζοντας την αξία της αγοράς ακίνητης περιουσίας, έθεσε, από την αρχή της θητείας της, σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο για την ισχυρή ανάκαμψή της.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας:

  • Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, μεσοσταθμικά, ήδη από το 2019.
  • Απαλλάξαμε από τον ΕΝΦΙΑ τα δικαιώματα επί ακινήτων φυσικών προσώπων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων.
  • Δρομολογήσαμε τη μεταρρύθμιση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών ακινήτων που περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, που έχει υλοποιηθεί, αφορά:

         => Την επέκταση της εφαρμογής του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε όλη την
         Επικράτεια, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 98% του πληθυσμού.

         => Τη διαμόρφωση ενός πλήρους ψηφιοποιημένου συστήματος απεικόνισης των ζωνών του
         αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων.

         => Την επικαιροποίηση όλων των τιμών εκκίνησης από πιστοποιημένους εκτιμητές.Σε     
          αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, η μεθοδολογία για την εισήγηση των νέων τιμών από
          τους πιστοποιημένους εκτιμητές είναι τυποποιημένη, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά και
          διεθνή εκτιμητικά πρότυπα.

Η δεύτερη φάση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος που θα ακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων, στον εκσυγχρονισμό του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ενός ακινήτου και στην αντικατάσταση του όρου της αντικειμενικής αξίας με την εμπορική.

Η ελληνική αγορά ακινήτων αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά στην προσπάθειά της να ενταχθεί στις ώριμες αγορές  και στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ έτσι θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας».

Παραδιάς: Υπάρχουν πάμπολλες εκκρεμότητες για ιδιοκτήτες ακινήτων 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς στην εισαγωγική ομιλία του στο συνέδριο τόνισε τα εξής:

«Η πανδημία και οι συνεχιζόμενες συνέπειές της είχαν μεταξύ των πρώτων θυμάτων τους την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Η διαδικασία στήριξης των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που στεγάζονται με ενοίκιο, με αναγκαστική μείωση των καταβαλλομένων μισθωμάτων σε βάρος των εκμισθωτών τους, έφερε σε δυσκολία, και ακόμη σε απόγνωση τους βαρύτατα φορολογούμενους εκμισθωτές, όσους έχουν μισθώματα ως αποκλειστικό τους πόρο επιβίωσης και όσους έχουν αυξημένες τρέχουσες φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις.   

Η ΠΟΜΙΔΑ εξ αρχής, με επιμονή και υπομονή, ζήτησε από την Κυβέρνηση να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες ως αφορολόγητη αποζημίωση το 50% της μείωσης, ώστε το υπόλοιπο 50% να το επιβαρυνθεί το κοινωνικό σύνολο. Αυτό τελικά έγινε δεκτό σε δύο φάσεις πρώτα με συμψηφισμό του 30% και στη συνέχεια με καταβολή του 50%. Αυτό που αποδείχθηκε ως το δυσκολότερο στοίχημα για το Κράτος, ήταν η κατάστρωση και διαχείριση της διαδικασίας δήλωσης, εκκαθάρισης και επιστροφής των αποζημιώσεων αυτών, εξ αιτίας της ευρύτατης περιπτωσιολογίας των δηλώσεων επιστροφής, της αυθαίρετης περικοπής μισθωμάτων από μη δικαιούχους ενοικιαστές, ή από καθυστερημένη δήλωση προς τους ιδιοκτήτες, κατόπιν της λήξης της προθεσμίας που είχε ο ιδιοκτήτης για δήλωση αποζημίωσης.

Έτσι έως σήμερα έχουμε μεγάλο αριθμό επιστροφών και καταβολών, αλλά και πάμπολλες εκκρεμότητες ακόμη και από το Μάρτιο, χωρίς συμψηφισμό, αλλά δυστυχώς και χωρίς απάντηση. Εκκρεμότητες για τις οποίες θα πρέπει να δοθεί νέα προθεσμία διορθωτικής ή ακόμη και αρχικής δήλωσης, αν αυτό είναι δικαιολογημένο, ώστε να μην χαθούν χρήματα από κάθε είδους σφάλματα ιδιοκτήτων ή και φοροτεχνικών ή απώλειες των βραχύτατων προθεσμιών που ίσχυσαν για τις δηλώσεις αυτές. Ειδικά για τις περιπτώσεις καθυστερημένης δήλωσης ενοικιαστών περί θέσης τους σε αναστολή, θα πρέπει ρητά να προβλεφθεί ότι δεν θα ισχύει καμιά μείωση ενοικίου, αν, όταν ανακοινώνεται αυτή στον εκμισθωτή, έχει ήδη λήξει η προθεσμία εκ μέρους του υποβολής δήλωσης COVID».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις