Αγορές

Σε ρότα διόρθωσης το χρηματιστήριο, χάνει στηρίγματα


Το χαμηλό βαρομετρικό επιστρέφει στο χρηματιστήριο, που παίρνει πάλι πτωτική κατεύθυνση, μετά την πρόσκαιρη αναλαμπή της χθεσινής ανοδικής αντίδρασης. Στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, σε δίνη πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές

Η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο χαμηλός τζίρος (45,2 εκατ. ευρώ) υποδηλώνουν ότι μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, αναμένοντας ασφαλέστερες ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής αγοράς.

Ρευστό σκηνικό και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω μη ενθαρρυντικών στοιχείων για την ανάπτυξη  στην Ευρωζώνη και της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στα μέτωπα των εμπορικών πολέμων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας-ΕΕ.

Αρνητικοί καταλύτες

Στο ΧΑ αρνητικά επιδρούν και τα ανακοινωθέντα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ΑΕΠ +2,3% στο γ’ τρίμηνο, με μεγάλη κάμψη των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, που επηρεάζει την εγχώρια ζήτηση και περιορίζει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων.
 Πρόσθετοι καταλύτες οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των τραπεζών (κόκκινα δάνεια, σχέδιο «Ηρακλής», απολύσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις).
 Αναλυτές εκτιμούν ότι αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες  περαιτέρω διόρθωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τον ΓΔ προς τις 860 μονάδες.  
Το βασικό στοίχημα στο χρηματιστήριο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ  πάνω από τις 880 μονάδες, που αποτελούν περιοχή ισχυρής στήριξης και η διάσπαση της θα άνοιγε το δρόμο για σημαντική περαιτέρω πτώση.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 878,57 μονάδες, πού κοντά στο χαμηλό ημέρας,  με απώλειες 1,14%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,19% στις 2.209,25  μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης  έκλεισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας,πραγματοποιώντας «βουτιά» -3,07%.  Πειραιώς -3,4%,  Alpha -3,3%, Εθνική -3%, Eurobank -2,8%, Attica -1,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον τρεις μετοχές διατήρησαν θετικό πρόσημο.: Φουρλής +2%, Lamda +1,1%,  ΟΠΑΠ +0,2%.
Στον αντίποδα Ελλάκτωρ -3,2%, Motor Oil -2,3%, Βιοχάλκο  -2,2%, ΕΧΑΕ -2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Σαράντης -1,3%.

Διαβάστε επίσης