Αγορές

Σε βαθύ κόκκινο τα χρηματιστήρια, απώλειες 3% στο ΧΑ


Το σκωτσέζικο ντους συνεχίζεται στις αγορές και τις  ανοδικές εξάρσεις διαδέχονται καθημερινές “βουτιές”, που συνεπάγονται μεγάλες  απώλειες στις αποτιμήσεις χαρτοφυλακίων. Σε πτωτική τροχιά επιστρέφει σήμερα το ΧΑ, που αντιπαρέρχεται τα  θετικά οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών και προσαρμόζεται στο  γενικότερο διεθνές κλίμα. Κατά 3% υποχωρεί ο ΓΔ, στο -5,5% ο τραπεζικός.

Στο κόκκινο κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, περίπου 3,2% χάνει ο DAX, στο -3,8% ο FT100 του Λονδίνου, -3,6% ο CAC40 στο Παρίσι. Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν (brent -5,5%), τα ομόλογα της Ευρωζώνης προσελκύουν χρήμα και ενισχύονται,  τα ελληνικά πιέζονται και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν κατά 3-4 μονάδες βάσης.

Το ψυχολογικό κλίμα στις αγορές παραμένει ευμετάβλητο και το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, που οδεύει προς βαθιά ύφεση.

 Μετοχές και δείκτες στο ΧΑ

Στο ΧΑ τόνο και κατεύθυνση συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές. Τα εντυπωσιακά ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασαν η Εθνική και η Πειραιώς συντήρησαν το ολιγοήμερο μινι ράλι των μετοχών τους, αλλά δεν ήταν αρκετά για να κρατήσουν την αγορά σε ρότα ανάκαμψης.

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινούνται πτωτικά και τώρα βρίσκονται σε χαμηλά ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,95% στις 542 μονάδες. Τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες καταγράφει και ο FTASE25, στις 1.315,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -7,13% και τώρα υποχωρεί κατά  6%, στις 337 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Πειραιώς  (-9%). Alpha -6%, Εθνική -5,2%, Eurobank -4,7%,  Attica Bank -3,3%, Ελλάδος -2,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον η Aegean (+2,4%) και η  Coca-Cola (+0,4%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες Jumbo και ΟΠΑΠ -5,2%, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και Lamda -4%, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ -3,4%.

Διαβάστε επίσης