Οικονομία

Σε υψηλό περίπου 4.5 ετών ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία


Η ανακωχή στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας οδήγησε τον δείκτη επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα του 2015, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο ZEW, που επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές για την κυρίαρχη οικονομία της Ευρώπης παραμένουν υποτονικές.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος αυξήθηκε τον Ιανουάριο στις 26,7 μονάδες από τις 10,7 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ZEW --το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015 και πολύ πάνω από την πρόβλεψη για 15,0 μονάδες.

Ο πρόεδρος του ZEW Άχιμ Βάμπαχ δήλωσε ότι η βελτίωση του κλίματος οφείλεται κυρίως στη Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας Ουάσινγκτον-Πεκίνου που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα. Η 18μηνη διαμάχη έπληξε την παγκόσμια ανάπτυξη και αύξησε την αβεβαιότητα των επιχειρήσεων.

«Αυτό ενισχύει τις ελπίδες ότι οι αρνητικές συνέπειες της εμπορικής διαμάχης στη γερμανική οικονομία θα είναι λιγότερο έντονες σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις», πρόσθεσε ο Βάμπαχ.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι μεταξύ των πιο σημαντικών εξαγωγικών αγορών της Γερμανίας.

Αλλά ενώ οι προοπτικές για την εξαγωγικού προσανατολισμού οικονομία έχουν βελτιωθεί, η ανάπτυξη και πάλι αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, δήλωσε ο Βάμπαχ, ενώ ειδικοί σε θέματα εμπορίου εξέφρασαν αμφιβολίες ότι η σινοαμερικανική συμφωνία αυτομάτως θα ωφελήσει τη Γερμανία και την ευρύτερη ευρωζώνη.

Η γερμανική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε πέρυσι στο 0,6%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, καθώς οι εταιρίες μεταποίησης που εξαρτώνται από τις εξαγωγές επλήγησαν από τη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό και τις εμπορικές διαμάχες που πυροδότησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η ένωση γερμανικών βιομηχανιών BDI έχει πει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης στη μεταποίηση και ότι αναμένει τη συνολική γερμανική ανάπτυξη να επιβραδυνθεί περαιτέρω φέτος.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών που ανακοίνωσε το ZEW βελτιώθηκε στις -9,5 από τις -19,9 μονάδες. Αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -13,5.

Η Ντανιέλα Ορντόνεζ, αναλύτρια στην Oxford Economics, δήλωσε ότι ευρωζώνη συνεχίζει να παρουσιάζει μια γενικότερη εικόνα μελλοντικής αδύναμης ανάπτυξης. «Η ανάκαμψη της μεταποίησης θα περιοριστεί από το συγκρατημένο παγκόσμιο εμπόριο και το ακόμα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ενώ η στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής θα παραμείνει ανεπαρκής», δήλωσε.

Ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, προέβλεψε ότι η Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας θα ανακατευθύνει τις παγκόσμιες εμπορικές ροές και θα μειώσει τη ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας σχεδόν 11 δισεκ. δολαρίων, με τη Γερμανία να είναι πιθανόν αυτή που θα πληγεί περισσότερο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις