Χρηστικά

ΣΕΠΕ: Αξιοποιεί «ΕΡΓΑΝΗ» για τον εντοπισμό αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας


Αναβαθμίζεται, μέσω της χρήσης εργαλείων ανάλυσης κινδύνου για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αξιοποιώντας το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για τον εντοπισμό παραβατικών επιχειρήσεων και τις λειτουργικότητες του Ο.Π.Σ.-Σ.ΕΠ.Ε. για τη στόχευση των ελέγχων του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει:

  • Τη συστηματική διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων, βάσει μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου.
  • Την προληπτική δράση, με την αποστολή επιστολών προειδοποίησης σε επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί μέσα από το σύστημα ανάλυσης κινδύνου.
  • Την αξιοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τη συστηματική παρακολούθηση της συμπεριφοράς παραβατικών και πιθανώς παραβατικών επιχειρήσεων.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική/εκπαιδευτική συνάντηση στελεχών του Σ.ΕΠ.Ε. στο υπουργείο Εργασίας, ενόψει της έναρξης του σχεδίου δράσης, την προσεχή Δευτέρα, από τέσσερις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος.

Το σχέδιο δράσης «Χρήση Εργαλείων Ανάλυσης Κινδύνου για την Καταπολέμηση της Αδήλωτης/Υποδηλωμένης Εργασίας» υλοποιείται με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Καταπολέμησης της Αδήλωτης Εργασίας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα αποτελέσματά του θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της συνολικής δραστηριότητας της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ θα παρουσιαστούν προς συζήτηση και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας.

Διαβάστε επίσης